Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Razvojne prekretnice kod djece

Razvojne prekretnice kod djece

Vaše dijete već od prvih tjedana svog života imat će vidljive skokove u razvoju. Iako to može novim mamama biti pomalo zastrašujuće, osobito ako doje, a odjednom primijete da nemaju dovoljno mlijeka za svoje dijete. Vrlo je bitno ostati smiren u tim trenucima. Dojenje na zahtjev jedino je rješenje kada se dogodi skok u razvoju i potrebe za mlijekom se povećaju. Dijete tada češće stavljajte na dojku i kroz nekoliko dana će se proizvodnja mlijeka povećati, a vaše dijete opet biti smireno, sito i sretno.

Oko 9. mjeseca starosti dijete će početi razumijevati svijet oko sebe.

Daljnji skokovi u razvoju najčešće se pojavljuju tokom prvog, trećeg i petog tjedna starosti. Nakon toga skok u razvoju slijedi oko navršenog 3. mjeseca starosti. S obzirom da je tada dijete još premaleno da uvođenje krute hrane, bitno je kao i u dosadašnjim skokovima povećati broj podoja kako bi se povećala proizvodnja mlijeka ili ukoliko je dijete na adaptiranoj formuli povećati obroke prema preporuci proizvođača. Ovaj posljednji skok oko 3. mjeseca obično donosi i još jednu promjenu, a to je da završava razdoblje kada dijete samo spava i jede.

Oko 9. mjeseca starosti dijete će početi razumijevati svijet oko sebe, shvaćat će funkciju pojedine igračke. Nedugo nakon navršene prve godine djeca počinju samostalno piti iz šalica i čaša. Otprilike tada će i dijete početi samostalno jesti žlicom. Naravno, isprva će to biti vrlo neuredno i nespretno, no do 18. mjeseca je ova vještina biti usavršena.

Obično se dijete vrtoglavo počinje razvijati oko 18. mjeseca starosti. Tada igra biva popraćena oponašanjem zvuka.

Potom slijede skokovi u kojima dijete uči samostalno jesti, odijevati se, prati zube i ruke i odlaziti na WC. Sve od navedenog dijete bi trebalo savladati prije 4. rođendana. Obično se dijete vrtoglavo počinje razvijati oko 18. mjeseca starosti. Tada igra biva popraćena oponašanjem zvuka.

Dijete će nakon navršene godine otkriti čari svlačenja. Tada će mu biti iznimno zanimljivo samostalno se skidati i trčkarati po stanu. Isprva će moći skidati samo jednostavnije dijelove kao što su to čarapice ili raskopčavanje, kasnije će to moću učiniti i sa hlačicama, dok skidanje majice ostaje za sam kraj. Imajte na umu da će se vaše dijete učiti odijevanju i razodijevanju sve do 4. godine. Moguće je da će čak i tada trebati vašu pomoć kod zakopčavanja.

Nemojte dijete prisiljavati na razvojne skokove, to je nešto što moraju odraditi sami kada će se osjećati spremnima. Imajte na umu da djevojčice većinu ovih skokova doživljavaju nešto ranije nego dječaci.

Oko godine i pol će dijete početi pokušavati samostalno oprati zube, no sve do četvrtke godine bit će mu potrebna vaša asistencija. Otprilike isto je sa samostalnim pranjem ruku i odlascima na WC.

Vrlo je bitno ohrabriti dijete kada primjetite da pokušava usvojiti neku novu naviku i naučiti nove stvari. Tako će i ono samo osjećati manje razočaranje ukoliko ne uspije od prve. Nemojte dijete prisiljavati na razvojne skokove, to je nešto što moraju odraditi sami kada će se osjećati spremnima. Imajte na umu da djevojčice većinu ovih skokova doživljavaju nešto ranije nego dječaci.