Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Razvoj bebe u 9. mjesecu

Razvoj bebe u 9. mjesecu

Gotovo je nevjerojatno da je proletilo već devet mjeseci otkada je vaša beba došla na svijet. Vrijeme leti, a rast i razvoj bebe podsjeća nas na to. Od malene nemoćne štruce beba je postala pokretan i pričljiv mali avanturist. Beba je sada već postala pravi detektor zabranjenih stvarčica. Osim zanimljivih stvari koje ne smije dirati, ona sada bez imalo teškoća prepoznaje igračke na drugom kraju prostorije i uspješno puzi do njih. Može ju uhvatiti rukom, a većina beba i vrlo vješto zavitlati zrakom.

Koliko god vam neodoljivo izgledale cipelice za malene bebe u dućanu, ako vaša beba još uvijek ne pokušava hodati nema potrebe za kupovinom cipelica. Pričekajte dok vaše dijete pokaže zanimanje za hodanje. Tada će mu trebati čvrste i kvalitetne cipelice i kojima će dijete biti stabilno. Dok dijete stoji bosonogo razviaj svoje tetive u nogama. Samo se pobrinite da djetetu bude dovoljno toplo da se ne bi prehladilo. Odaberite čarapice koje su namijenjene malih hodačima kako se djetetu ne bi u njima klizalo.

Nastavite čitati članak niže...

Uz svakodnevne igre koje će dijete sve bolje razumijevati, primjetit ćete kako refleksno stavlja telefon na uho kada dođe do njega. Vjerojatno će listati slikovnice i mumljati samo sebi razumljivu priču. Ne trebate ulagati puno novca u mnogobrojne igračke koje potiču razvoj djeteta. Dovoljno je da radite s djetetom. Zajednički maleni razgovori i dovoljno igre najbolji su način za poticanje razvoja djeteta.

Držite bebu za obje ruke i prošetajte prostorijom. Ovako će beba vježbati snalaženje na obje noge.

Uz cjelodnevno mumljanje na nekom svom jeziku dijete će sada vjerojatno početi izgovarati i sasvim razumljive riječi. Najčešće će to biti riječi koje mu neprestano ponavljate, kao što su „mama“, „tata“, „baka“, „deda“ ili glasanje nekih igračaka s kojima se često igra.

Beba prepoznaje igračke, pa ako ju pitate gdje je lopta ili kamion, nemojte se iznenaditi kada vam dijete pokaže na nju ili ju donese. Sada već možete početi učiti dijete kako se glasaju pojedine životinje i stvari.

Beba bi do kraja 9. mjeseca trebala početi posezati za igračkama, bacati predmete koje će potom tražiti, tražiti da sama jede prilikom hranjenja žlicom, samostalno se podizati u sjedeći položaj i prepoznavati sebe u ogledalu.

Savjeti za mame:

Oslobodite djetetu dovoljno prostora za puzanje i držite dijete pod stalnim nadzorom.

Sada više nije prerano da dijete počne učiti granice koje ne smije prelaziti.

Držite bebu za obje ruke i prošetajte prostorijom. Ovako će beba vježbati snalaženje na obje noge.