Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Razvoj bebe u 8. mjesecu

Razvoj bebe u 8. mjesecu

U osmom mjesecu razvoj bebe postaje prava avantura. Beba je sada pokretna, vrlo lako će ugrabiti svaku sitnicu koja joj se nađe na dohvat ruke i to će postati pravi izazov za svakog roditelja. Kako beba postaje sve svjesnija okoline, tako će osjećati sve veću potrebu da sve istražuje. Roditelji će tako morati držati dijete pod neprestanim nadzorom.

Bebe u osmom mjesecu su dovoljno snažne da se mogu sami podići na noge pridržavajući se za namještaj. Kroz mjesec ili dva bebe će početi i kružiti oko namještaja polako u stalno pridržavanje. Većina beba do sada je već trebala početi puzati, no ako vaša beba još uvijek to ne čini, ne brinite. Neke bebe kasniju započnu s kretanjem, no u tom slučaju vrlo često preskoče pojedine faze, najčešće upravo puzanje, pa se odmah krenu uzdizati na noge.

Nastavite čitati članak niže...

Motoričke sposobnosti se još uvijek razvijaju. U ovom mjesecu beba će uočiti svoju igračku na drugom kraju sobe, a sada će, ako se želi igrati s njome, moći i dopuzati samostalno do nje. Bacanjem lopte bebama u ovom mjesecu ide sve bolje.

U ovom mjesecu beba će uočiti svoju igračku na drugom kraju sobe, a sada će, ako se želi igrati s njome, moći i dopuzati samostalno do nje.

Vrijeme je za skloniti lomljive stvari s polica. Hvatanje igračaka razvija djetetove šake, pa je korištenje palca i kažiprsta vrlo razvijeno. Većina beba u osmom mjesecu spava između 12 i 14 sati dnevno. Još uvijek spavaju dva puta tijekom dana, svaki put oko sat vremena, no povremeno će dijete biti sasvim odmorno već nakon 20 minuta drijemanja.

Uvođenje žitarica, novih vrsta voća i povrća učinit će dohranu još zanimljivijom. Kako se količina dohrane povećava količina majčinog mlijeka će se smanjivati. Neka djeca ove dobi su toliko oduševljeni novim namirnicama da im majčino mlijeko ili adaptirana formula prestaju biti zanimljivi.

Dijete je do sada dovoljno razvijeno da mu povremeno smijete dati da proba i samostalno žvakati pojedine namirnice. Bez obzira koliko dijete spretno bilo u samostalnom jedenju, nikada ga ne ostavljajte bez nadzora. Najbolje namirnice za djetetu dati da samostalno jede su banana, tost , dobro raskuhane žitarice ili kuhano meso.

Hranu prije treba izrezati na komade veličine jednog zalogaja. Sada ćete već moći prepoznati koje namirnice se djetetu sviđaju, a koje ne. Mrštenje na brokulu i osmijeh prilikom jedenja voćnih kašica sve će vam reći.

Savjeti za mame:

Ako to niste učinili do sada, krajnje je vrijeme da sva sredstva za čišćenje, kozmetiku i kemikalije odložite dovoljno visoko da dijete ne može do njih.

Zaključavajte kupaonicu ako su sredstva za čišćenje nadohvat ruke.

Zaštita za stepenice, ogradica na ulazu u kuhinju i zaštita kako dijete ne bi moglo otvarati sve ormariće sada će se pokazati kao vrlo korisne.

Sve sitne stvarčice s polica spremite na sigurno.

Dijete će sada većinu vremena provoditi na podu, pa se potrudite da uvijek bude dovoljno čisto.

Razgovor s djetetom i pjevanje mnogo su bolja zabava nego dopuštanje djetetu da gleda televiziju,za to je svakako premaleno.