Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Razvoj bebe u 7. mjesecu

Razvoj bebe u 7. mjesecu

U sedmom mjesecu razvoja beba postaje sve više samostalna i moći ćete primijetiti kako osobnost djeteta postaje sve više jedinstvena. Vaša beba uči kako kontrolirati okolinu s kojom je u doticaju. Sada to čini puzanjem i bacanjem omiljene igračke u pojedine predmete. Tijekom sljedećeg mjeseca na mnogo načina ćete moći potaknuti svoju bebu na kretanje, izazivati bebinu znatiželju i maštovitost.

Beba u sedmom mjesecu razvoja može juriti okolo, puzati, vrtiti se u krevetu i sama sebe jako dobro zabaviti. Naravno, kako beba istražuje sve više, roditelji trebaju sve više biti na oprezu. Svi oštri predmeti na koje bi se dijete moglo ozlijediti trebali bi biti dobro sakriveni od pogleda. Beba sada mnogo brže može posegnuti za predmetom, pa i roditelji trebaju biti na posebnom oprezu.

Nastavite čitati članak niže...

Beba sada može sjediti bez dodatne pomoći i igrati se potpuno samostalno. Sada može piti samostalno iz čaše i jesti žlicom, te je s te strane počelo stvarati svoju neovisnost o drugima. Beba je sada dovoljno snažna da se može neko vrijeme držati na nožicama ako ju pridržavate. Prakticiranje stajanja na mjestu pomoći će djetetu da ojača mišiće nogu, što će olakšati djetetu da što prije prohoda.

U sedmom mjesecu će beba sigurno dobiti prve zubiće, ukoliko se to nije dogodilo već dosta ranije. Ako beba puno slini, nervozna je , moguć je i proljev, velike su šanse da će se zubići uskoro pojaviti. Kako bi smirili bebine desni stavljate hladne obloge koji će djetetu umanjiti nelagodu.

Beba sada mnogo brže može posegnuti za predmetom, pa i roditelji trebaju biti na posebnom oprezu.

Ukoliko želite saznati raspored koji bi zubi trebali nicati pogledajte ovdje.

Beba bi sada, ako već nije, trebala početi jesti krutu hranu. Pripremite bebi domaće kašiće od voća i povrća jer su mnogo zdravije za vaše dijete, a ujedno su financijski prihvatljivije. Nove namirnice uvodite postepeno kako bi na vrijeme uočili alergijsku reakciju ako se pojavi. Sve o dohrani bebi pročitajte ovdje.

Bebe u 7. mjesecu počinju razumijevati govor roditelja. Naredba „ne“ sada će im biti u potpunosti shvatljiva, iako će to ponekad mudro skrivati. Grimase koje će dijete izvoditi nasmijavat će vas iz dana u dan. Bebino pamćenje sve je razvijenije, pa počinje shvaćati da predmeti postoje i kada ih sakrijete. U 7. mjesecu beba počinje razvijati slabu anksioznost kada se mora odvojiti od roditelja, osobito u slučaju odvajanja od majke. Anksioznost će iskazivati plakanjem i čvrstim držanjem uz majku.

Savjeti za mame:

Sada kada je beba postepeno usvojila taktike jedenja krute hrane vrijeme je da nabavite hranilicu u kojoj će dijete sigurno sjediti i time vam olakšati svaki obrok.

Učinite bebi igru zanimljivijom i spustite se s njom na pod.