Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Razvoj bebe u 6. mjesecu

Razvoj bebe u 6. mjesecu

Prvih šest mjeseci je proletjelo, a razvoj bebe nastavlja se sve bržim tempom. U samo šest mjeseci beba je počela komunicirati sa svijetom. Ako već nije, sada je vrijeme za postepeno uvođenje krute hrane. Djetetov fizički rast sada će se nastaviti nešto sporije nego što je to bilo do sada. Nakon šestog mjeseca beba će vjerojatno dobivati otprilike pola kilograma mjesečno.

U šestom mjesecu beba uspijeva sve duže sjediti sama bez potpore. Tijekom ovog mjeseca usavršit će okretanje s leđa na trbuščić. Iako beba još ne počinje puzati, postepeno će se uzdizati na koljena i ručice dok leži na trbuhu i tako se gibati naprijed nazad bez pomicanja s mjesta.

Nastavite čitati članak niže...

Većina beba u 6. mjesecu povećava period spavanja tijekom noći. Sada je kod većine beba to između 6 i 8 sati. Moguće je da se beba redovito budi na trbuhu, iako ju još uvijek stavljate spavati na leđa. Nije rijedak slučaj i da se bebe okrenu tijekom noći na trbuh, što im nije u potpunosti udobna i pozicija na koju su naviknuti, pa bi dijete moglo zaplakati. Prvo dijete okrenite na leđa i ostavite nekoliko minuta. Ako se umiri, znači da je razlog buđenja bio neudoban položaj na trbuščiću, ako ipak dijete nastavi plakati, provjerite pelenu i nahranite dijete ako je potrebno.  Iznenadna  dojenačka smrt (SIDS) nakon 6. mjeseca starosti pojavljuje se znatno rjeđe. Ipak, ako dijete u krevetiću ima igračke  i jastuke, tijekom noći ih izvadite.

Ako beba ne reagira na vaš osmijeh, nema kontakta očima, ne reagira na zvučne podražaje i ne uspijeva samostalno sjediti obratite se svom pedijatru.

Boja očiju vašeg djeteta koju će imati u odrasloj dobi sada je već uočljiva. Ako su djetetove oči još uvijek plave, takve će i ostati tijekom cijelog života. Ako boja očiju još uvijek postaje sve tamnija, uskoro će biti u potpunosti definirana.
Ako niste do sada to učinili, sada je vrijeme za uvođenje krute hrane. Uvođenje novih namirnica trebalo bi se odvijati postupno, nikako više vrsta voća i povrća odjednom. Nove namirnice djetetu ponudite prijepodne kako bi u slučaju osipa ili neke druge alergijske reakcije mogli odmah reagirati. Ako djetetu ponudite namirnicu na koju je alergično u popodnevnim satima, reakcija bi se mogla javiti tijekom noći kada to ne bi primijetili. Sve o uvođenju krute hrane pročitajte ovdje.

Vaša beba se u ovom mjesecu pretvara u pravu pričalicu. Smijeh je gotovo uvijek prisutan i popraćen nerazumljivim riječima. Kako bi pomogli djetetu da lakše nauči jezik, svakodnevno mu pričajte i čitajte priče. Bebe u ovoj dobi prepoznaju ljude. Beba će biti mnogo opuštenija u društvu mame, tate, baka i djedova, odnosno svih s kojima provodi više vremena.

Ako razmišljate o povratku na posao sljedeće stvari trebate imati na umu:

Baka servis nije nešto što se podrazumijeva, već nešto što zahtijeva kvalitetan razgovor i poštovanje dogovora kako bi sve savršeno funkcioniralo. To što bake i djedovi obožavaju vaše dijete, ne znači nužno da se žele odreći svih svojih obaveza i planova koje imaju.

Vrtić zahtijeva planiranje i prikupljanje papira nekoliko mjeseci prije polaska u vrtić. Svakako nije opcija za isplanirati čuvanje djeteta u kratkom vremenskom periodu.

Teta čuvalica, odnosno dadilja je odlična opcija ako si to financijski možete priuštiti. Pronalaženje osobe od povjerenja zahtijevat će dosta vremena i truda, ali sjetite se da će ta osoba brinuti za vaše dijete i upravo to zahtijeva određenu preporuku i sigurnost da se radi o osobi od povjerenja.

Savjeti za mame:

Igrajte igru skrivača s bebom. To će pomoći bebi shvatiti pojam trajnosti, odnosno da predmeti postoje i kada su izvan našeg vidokruga.

Igračke odmaknite od djeteta povremeno kako bi ga potaknuli na puzanje.

Ako imate starije dijete objasnite mu koliko je za bebu opasno da sitni dijelovi njihovih igračaka budu nadohvat bebe.

Ako beba ne reagira na vaš osmijeh, nema kontakta očima, ne reagira na zvučne podražaje i ne uspijeva samostalno sjediti obratite se svom pedijatru.