Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Razvoj bebe u 5. mjesecu

Razvoj bebe u 5. mjesecu

Peti mjesec u razvoju bebe donosi značajniji napredak. Dijete će sada s glasanja samoglasnicima početi slagati svoje riječi. One u početku naravno neće biti ni blizu razumljivih riječi. Djetetovi mišići i dalje jačaju, pa će se dijete početi polako pripremati za puzanje. Bebe s navršenih pet mjeseci većinom su u stanju samostalno sjediti i to dovoljno čvrsto da uskoro neće trebati ni roditeljsku pomoć ni naslon. Za sada je sjedenje bez potpore moguće tek na nekoliko sekundi, no vrlo brzo će se to promijeniti.

Beba sada objekte koji mu se svide mogu privući bliže sebi, prihvatiti ih čvrsto i čak i premjestiti iz jedne ruke u drugu.

Bebe u 5. mjesecu počinju vježbati samostalno okretanje sa trbuha na leđa. Kada uspiju u svom naumu to će im neko vrijeme biti najbolja zabava. Ako se beba ne uspijeva okrenuti primijetit ćete kako se trudi nožicama i ljulja kako bi uspjela u svom naumu. Kako se mogućnost da se dijete može samo okrenuti povećava iz dana u dan, tako je vrijeme da razmislite o tome gdje bebu ostavljate da leži, pa makar i samo na minutu. Ako brzinski odlazite u toalet ili provjeriti ručak bez iznimke dijete ostavljajte isključivo u ogradici za igranje ili dječjem krevetiću iz kojih se ne može prevrnuti. Bebino prihvaćanje stvari postaje sve snažnije. Ono sada objekte koji mu se svide mogu privući bliže sebi, prihvatiti ih čvrsto i čak i premjestiti iz jedne ruke u drugu.

Većina beba u 5. mjesecu počinje spavati gotovo cijelu noć. Naravno, ima i iznimaka koje će se još mjesecima buditi nekoliko puta tijekom noći, no svi roditelji će postupno primijetiti kako se djetetova rutina mijenja i prilagođava vašoj. Kako bi bili što uspješniji u postavljanju rutine spavanja, potrebno je prvo uspostaviti rutinu prije spavanja koja će ujedno poticati dijete na redoviti noćni odmor. Večernju rutinu započnite sa kupanjem i nastavite nježnom pričom ili tihim pjevušenjem što će bebu dovoljno umiriti da može mirno zaspati.

Još niste osigurali kuću za bebu? Sada je vrijeme za to. Stavite poklopce na sve utičnice, sredstva za čišćenje i drugi opasni materijali moraju se nalaziti visoko na policama kako dijete ni u kojem slučaju ne bi moglo doći do njih.

Neka se dijete navikne da ga stavljate u krevet dok lagano drijema, ali ne spava u potpunosti. Tako će naučiti samo zaspati, bez da se oslanja na vas. Preko dana beba još uvijek najčešće spava u dva navrata, prijepodne i nakon ručka. Stavite dijete na spavanje na prve znakove umora, ako dijete postane suviše razdražljivo mnogo će teže zaspati, pa bi to moglo omesti cjelodnevnu rutinu na koju je naviknuto.

Vid vaše bebe još uvijek se razvija. Iako još uvijek nije savršen bebe mogu vidjeti na različitim udaljenostima i dovoljno se usredotočiti i na objekte u pokretu. Beba sada može razlikovati dvije vrlo slične nijanse iste boje, iako još uvijek preferiraju primarne boje koje im najbolje zaokupljaju pažnju, kao što su to crvena, plava i žuta.

Bebina komunikacije postaje složenija. Nakon uzvika samoglasnika, sada počinje kombinirati samoglasnike sa suglasnicima. Uskoro bi mogli začuti kako beba izgovara riječi poput ma-ma, ta-ta ili nešto slično. Naravno, beba još uvijek ne razumije značenje izgovorenog.

Bebe u ovom mjesecu počinju shvaćati zvukove oko sebe, kao što je glasanje životinje ili jurnjava automobila. Tijekom mjeseca beba bi mogla početi shvaćati koje je njezino ime te se odazivati na njega, odnosno okretati glavu kada ga začuje. Jednostavne naredbe poput zabrane s jednim „Ne!“ dijete će početi shvaćati.

Savjeti za mame:

Bebe vole glazbu, ne nužno skladanu isključivo za njih. Pustite bebi i malo jazza i pokoji pop hit da vidite na koju vrstu glazbe najbolje odgovara. Pljeskanjem i osmijehom dat će vam do znanja koji je njezin prvi izbor.

Razmislite o uklanjanju vrtuljka ako se još uvijek nalazi iznad bebinog krevetića. Kako se beba može ustati u sjedeći položaj, mogla bi privući igračku sebi i ozlijediti se.

Još niste osigurali kuću za bebu? Sada je vrijeme za to. Stavite poklopce na sve utičnice, sredstva za čišćenje i drugi opasni materijali moraju se nalaziti visoko na policama kako dijete ni u kojem slučaju ne bi moglo doći do njih.