Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Razvoj bebe u 4. mjesecu

Razvoj bebe u 4. mjesecu

Vaša četveromjesečna beba raste i razvija se iz dana u dan. Bebe u ovom mjesecu se izražavaju putem osmijeha koji vam poklanjaju gotovo svakodnevno.
Do četvrtog mjeseca starosti bebina porođajna težina se gotovo udvostručila, uz manja odstupanja. Ako smatrate da vaša beba ne jede dovoljno te da se ne razvija pravilno, obratite se vašem pedijatru za savjet kako bi se riješili svih nedoumica.
Beba je u četvrtom mjesecu sve spretnija i sve svjesnija pokreta svojih ruku. Ruke su sada usklađene kada dijete prihvaća igračku ili trese njome. Kako su šarene igračke sve zanimljivije i zanimljivije, a sposobnost pridržavanja stvari sve bolja, savjetujemo vam da izbjegavate velike naušnice u bebinoj blizini jer će vam ih vrlo vjerojatno pokušati skinuti što bi moglo biti vrlo bolno.

Razvoj bebe u četvrtom mjesecu popraćen je i neugodnom navikom stavlja u usta svega do čega dođe. Dok se radi o velikim igračkama, nema razloga za zabrinutost, no obratite pažnju na sitnice koje se možda nalaze na stoliću ili negdje djetetu nadohvat ruke. Sve što može stati u šalicu premaleno je da bi se dijete time igralo.

Beba u ovom mjesecu već vidno stabilnije drži glavicu u zraku gotovo cijelo vrijeme. Štoviše, uz potporu roditelja beba bi uskoro mogla početi sjediti. Beba sada može nogama odguravati stvari od sebe. Bebe u 4. mjesecu bi trebale spavati 14-16 sati dnevno. Obično noću spavaju 7-8 sati, naravno još uvijek s prekidima za hranjenje i presvlačenje. Beba sada već polako prepoznaje i slabije izražene kontraste, pa će tako uočiti crvene krugove na nijansu svjetlijoj crvenog podlozi.

Nastavite čitati članak niže...

Bebe u ovoj dobi mogu vam svojim izrazom lica otkriti kako se osjećaju. Širok spektar emocija krije se iza tog prekrasnog osmijeha, namrštenog čela ili iznenađenog širenja usana. Osim toga, vaša beba već sada uči prepoznati emocije koje osjećate iz tona vašeg glasa.

Iako najviše roditelje vole gledati u svojoj blizini, bebama se do sada vid toliko razvio da vas mogu vidjeti i na drugom kraju sobe. Dijete bi sada svakako trebalo pratiti igračku pogledom kada ju pomičete lijevo – desno. Ako ta djetetova kretnja izostaje, savjetujemo vam da se obratite pedijatru kako bi preventivno provjerio je li sve u redu s djetetovim vidom. Boja bebinih očiju polako se počinje mijenjati. Ako beba ima izrazito svijetle oči, one bi sada mogle postajati sve tamnije. Oko šestog mjeseca starosti ćete moći razlučiti kakve oči će vaše dijete imati.

Ako dijete dobiva na težini i lijepo napreduje, nema razloga za uvođenjem krute hrane. Pričekajte još barem jedan mjesec. Ako smatrate da je dohrana u vidu krute hrane potrebna vašem djetetu ponudite mu kašicu od rižinih pahuljica otopljenih u  izdojenom mlijeku ili adaptiranoj formuli. Dobro provjerite jeste li u potpunosti uklonili sve krupnije dijelove prije nego krenete s hranjenjem . Bebin refleks izbacivanja hrane jezikom možda je još uvijek prisutan, ako primijetite da beba pljuje kašicu pričekajte koji tjedan pa ponovite.

Bebe u ovoj dobi mogu vam svojim izrazom lica otkriti kako se osjećaju. Širok spektar emocija krije se iza tog prekrasnog osmijeha, namrštenog čela ili iznenađenog širenja usana. Osim toga, vaša beba već sada uči prepoznati emocije koje osjećate iz tona vašeg glasa.

Savjeti za mame:

Pomognite djetetu da razvija osjet dodira. Slikovnice koje šušte na dodir ili u sebi sadrže gel koji dijete može oblikovati prstićima bit će vrlo zanimljivi djetetu u istraživanju novih tekstura.

Čitajte i pjevajte bebi svakodnevno. Beba prepoznaje ljubav i smirenost u vašim pokretima i vašeg glasu, čak i ako nemate nimalo sluha. Bebe su najzahvalnija publika.

Iako beba još ne puže i hoda, već sada je poželjno ugraditi zaštitu na elemente koje bi dijete moglo samo otvoriti i ozlijediti se. Imate stepenice u stanu ili kući? Krajnje je vrijeme da postavite zaštitnu ogradicu.