Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Razvoj bebe u 3. mjesecu

Razvoj bebe u 3. mjesecu

Vaša tromjesečna beba postaje sve veća i sve više svjesna svijeta oko sebe iz dana u dan. Razvoj bebe sada je u fazi kada beba počinje spavati i jesti prema određenom rasporedu, pa je umor roditelja sve manji, a uživanje u roditeljstvu sve veće. Bebe u trećem mjesecu imaju dovoljno snage u gornjem dijelu tijeka kako bi mogli uzdići se na ručice i držati glavu i prsa u zraku neko vrijeme. Dok leže na trbuhu i uzdižu gornji dio tijela uspješno protežu svoje nožice i kukove.

Sada bi već trebali primjećivati kako se beba koncentrira na pokrete ruku i prati ih pogledom. Beba primiče i odmiče ručice, dodiruje i ljulja igračke koje vise iznad krevetića. Već sada je moguće da dijete sve što uhvati u ruke stavlja odmah u usta.

Nastavite čitati članak niže...

Živčani sustav tromjesečne bebe sazrijeva, a trbuščić može primiti sve više mlijeka. Te promjene omogućit će bebi da duže ostane sita, a samim time i da duže spava, ponekad čak i 6-7 sati u komadu, što je pravi preporod za neispavane roditelje. U bebinu rutinu spavanja sada je uključeno i nekoliko kraćih perioda sna tijekom dana, obično traju oko sat do dva.

Iako je mnogo knjiga napisano upravo kako bi se majkama olakšalo uvođenje rutine spavanja i dalje je vaš najbolji saveznik u odgoju djeteta majčin instinkt.

Čak i ako se beba probudi tijekom noći, pričekajte minutu prije nego odmah uzmete dijete u naručje. U ovom periodu vrlo često bebe znaju plakati manje od minute i ponovno zaspati. Ako ju odmah primite u naručje, razbudit će se i trebat će vam ponovno neko vrijeme dok ju uspavate. Ako se plač ne zaustavi, hranjenje i presvlačenje obavite u mraku, pa vratite dijete u krevetić. Kako bi si olakšali upalite svjetlo u susjednoj sobi koje će vam pomoći u rukovanju s djetetom, a pritom neće razbuditi dijete.

Sluh i vid kod tromjesečnih beba osjetno se popravljaju. Beba sada može okrenuti glavu u smjeru iz kojeg dolazi glazba ili poznati glasovi. Bebe su i dalje oduševljene šarenim igračkama. Do sada je plač bio glavni način komunikacije sa svijetom, a sada ćete kod bebe početi uočavati i takozvani društveni smijeh koji je zapravo interakcija s ljudima oko sebe, a ne više refleksan osmijeh kao što je to bilo do sada. Osim osmijeha, beba će sa svijetom komunicirati vikanjem pojedinih samoglasnika koji će vam jasno dati do znanja da je vrijeme hranjenja ili presvlačenja.

Svaka beba se razvija različitom brzinom i nemojte se zabrinjavati ako vaše dijete propusti ili zakasni s kojom razvojnom prekretnicom, osobito ako je rođeno prije termina.

Ako beba do kraja trećeg mjeseca ne čini sljedeće stvari, obratite se liječniku:

  • Odgovor na zvukove
  • Praćenje ljudi ili predmeta pogledom
  • Smijeh
  • Hvatanje igračaka

Savjeti za mame:

Iako je mnogo knjiga napisano upravo kako bi se majkama olakšalo uvođenje rutine spavanja i dalje je vaš najbolji saveznik u odgoju djeteta majčin instinkt.

Možda ćete od prijatelja ili članova obitelji dobiti savjete kako je vrijeme za uvođenje krute hrane. Kruta hrana neće pomoći vašem djetetu da prespava cijelu noć, već će samo otežati probavu jer djetetov probavni sustav još uvijek nije spreman za krutu kranu. Pričekajte još barem mjesec dana s uvođenjem noviteta u bebinu prehranu.