Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Razvoj bebe u 2. mjesecu

Razvoj bebe u 2. mjesecu

Razvoj bebe u drugom mjesecu obilježen je mogućnošću da beba samostalno drži glavicu u zraku, sve boljem fokusiranju na predmete i ljude oko sebe, kao i sve bolje prepoznavanje zvukova. Obratite pažnju na raspored cijepljenja, jer bi svako dijete trebalo biti cijepljeno protiv tuberkuloze do kraja 2. mjeseca ako to već nije učinjeno u rodilištu.

Do kraja 2. mjeseca beba će vam vjerojatno uputiti iskren bezubi osmijeh. Zbog opasnosti od SIDS-a beba još uvijek mora spavati na leđima tijekom noći. No, to ne znači da preko dana ne smije provesti mnogo vremena na trbuščiću, jer upravo taj položaj potiče bebin razvoj. Beba pokušava podići glavicu u zrak i što duže ju tamo zadržati.

Nastavite čitati članak niže...

Čitajte djetetu, iako vas još ne razumije, čitanje bebama dokazano potiče razvoj.

Ujedno i želja za okretanjem na bok ili na leđa postaje sve jača. Nekim bebama ležanje na trbuščiću jednostavno ne odgovara. Ako je to slučaj i s vašom bebom, nema potrebe da ju na to tjerate. Stavite bebu na bok ili na leđa u tako se igrajte.

Čitajte djetetu, iako vas još ne razumije, čitanje bebama dokazano potiče razvoj. Bebe u drugom mjesecu i dalje se bude jednom ili dva puta tijekom noći. Čak i ako su buđenja češća nema razloga za zabrinutost. Neke bebe već u 2. mjesecu uspiju i prespavati cijelu noć bez buđenja. Ako se dijete pravilno razvija i dobiva na težini, nema potrebe za buđenjem djeteta za podoje tijekom noći.

Znakovi da je beba zainteresirana za okolinu

•    gleda vas izravno u lice
•    pokreti ruku i nogu su glatki
•    okretanje očiju i glave prema vama dok govorite
•    beba se smije i često ima vesele izraze lica
•    aktivno vas sluša gledajući vas u usta
•    beba će uskoro početi gugutati

Kada beba postaje nervozna ili umorna povremeno će možda stavljati palac u usta jer je navikla da ju sisanje umiruje. Ne mora sisanje prsta nužno značiti da je beba gladna. Mnogo je čimbenika koji utječu na trenutno djetetovo raspoloženje , kao što su spavanje, hranjenje, rast i mnogi drugi.

Popis najčešćih znakova koji otkrivaju trenutno djetetovo raspoloženje (i koje roditelji ujedno prve prepoznaju):

•    Beba mirno spava kada su joj oči čvrsto zatvorene s vrlo malo ili bez  motoričkih aktivnosti.
•    Beba aktivno spava kada su joj oči zatvorene, ali povremeno trepće u snu ili miče ručicama i nožicama.
•    Kada su oči djelomično otvorene, a tijelo tromo beba je umorna i vrlo često se pokušava boriti protiv tog umora naglim pokretima.
•    Plakanje je neobjašnjiv fenomen. Ako je beba nahranjena, presvučena i zdrava plač je vjerojatno samo najbolji način za privlačenje malo pažnje. I uvijek pali, zar ne?
•    Kada je beba zadovoljna ona mirno promatra sve oko sebe, oči su širom otvorene i svijetle.

Bebe sve više vole promatrati svijet, pa će uživati dok ih držite upravno, okrenute pogledom prema okolini. Beba tako može vidjeti nekoliko metara ispred sebe i diviti se čudima koja ju okružuju, vodi, životinjama, ljudima i malenoj dječici.