Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Razvoj bebe u 10. mjesecu

Razvoj bebe u 10. mjesecu

Razvoj bebe u 10. mjesecu nastavlja oduševljavati ukućane iz dana u dan. Još uvijek se primjećuju mnogobrojne promjene na djetetu i u njegovo ponašanju. Beba sada zapaža stvari oko sebe brzinom munje. Sada već možete primijetiti da vaša beba ima svoju omiljenu igračku, knjigu i pjesmicu. Naklonost prema određenim stvarima dijete će sada jasno iskazivati.

Istraživanje svega oko sebe još uvijek je najzanimljivija igra za vašu bebu. Lutanje po prostoriji dok se pridržava za namještaj ili čak samostalno hoda olakšava djetetu istraživanje. Na bebi već sada možete polako primjećivati kakav će karakter imati kad odraste. Je li beba sramežljiva, plačljiva , voli li više sjediti na jednom mjestu i igrati se ili je ipak neprestana jurnjava njezin prioritet?

Nastavite čitati članak niže...

Bebe u ovom mjesecu većinom spavaju jednom dnevno, no nema razloga za zabrinutost ako vašoj bebi još uvijek trebaju dva odmora tijekom dana, osobito ako je vrlo aktivna beba. Ako pokušavate ukinuti jedno spavanje, najbolje je ukinuti ono prijepodnevno. Odmor nakon ručka omogućit će bebi da ostane aktivna u popodnevnim satima i dovoljno se izmori kako bi spavala tijekom noći, a neće biti razdražljiva.

Reagirajte na djetetovo mrmljanje kao da ga razumijete. Odgovaranje na gugutanje jednim začuđenim „Stvarno?“ ili „Pa to je stvarno zanimljivo!“ potaknut ćete bebu da nastavi s pričom.

Ukidanje jednog dnevnog odmora najčešće produži vrijeme djetetovog spavanja tijekom noći za sat ili dva. Naravno, ovisi o djetetu.

Kako beba dobiva zubiće, tako je vrijeme i za uvođenje kašica koje u sebi sadrže i sitnije komade hrane kako bi dijete potaknuti na žvakanje. Iako time riskirate opći kaos za stolom, vrijeme je da djetetu prepustite držanje žličice prilikom hranjenja. To je vrlo važna vještina koju dijete treba usvojiti i važnija je od malo nereda.

Bebe u ovoj dobi uspješno počinju oponašati vaše kretnje i jednostavnije riječi koje izgovarate. Beba će pažljivo gledati izraz vašeg lica tijekom izgovaranje riječi i ocjenjivati reakcije. Ako vas beba vidi da plačete na tužan film, nemojte se začuditi ako i ona sama promijeni izraz lica. Jednostavne naredbe poput „Daj pa-pa!“, pljeskanje uz vaš uzvik „Bravooo!“ i slične beba sada može razumjeti.

Savjeti za mame:

Reagirajte na djetetovo mrmljanje kao da ga razumijete. Odgovaranje na gugutanje jednim začuđenim „Stvarno?“ ili „Pa to je stvarno zanimljivo!“ potaknut ćete bebu da nastavi s pričom.

Uključite glazbu! Bez obzira o kojoj vrsti glazbe se radilo, vaša beba će sada vjerojatno plesati u istom ritmu.

Povremeno sakrijte igračke iza leđa i pratite djetetovu reakciju. Dijete će ovako učiti o trajnosti objekata oko sebe.

Ako ste zabrinuti da vaše dijete ne komunicira dovoljno s okolinom, obratite se pedijatru za savjet.