Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Razvoj bebe: 7. tjedan

Razvoj bebe: 7. tjedan

Vaša beba polako gubi izgled malene bespomoćne štruce. Kada ga držite u svom naručju odmicat će se od vašeg tijela i sa zanimanjem promatrati svijet oko sebe. Kada bebu stavite da leži na trbuhu u ovom tjednu bi već mogla početi uzdizati se na ručice. Ova poza pomalo podsjeća na izvođenje sklekova, pa nećete moći odoljeti bebi da se ne nasmijete.

Zaboravite na planiranje. Vikende iskoristite za odmor i uživanje u intimnoj obiteljskoj atmosferi.

Beba će vam sada već jasnije davati do znanja da vas sluša. Moguće je da dok joj pričate primijetite kako je beba prestala jesti ili promatrati oko sebe kada začuje vaš glas, te će vas sa zanimanjem promatrati. Obraćanje djetetu potiče razvoj bebinog govora, stoga joj pričajte što više.
Iako je beba još malena i ne možete zamisliti kako će vam biti kada se jednog dana budete morali vratiti na posao, nikada nije rano za razmisliti o opcijama čuvanja djeteta kada doista dođe taj dan. Ako vam je jedina opcija (najčešće je presudan upravo financijski faktor) vrtić, nikada nije prerano za raspitati se u obližnjim vrtićima kada je najbolje prijaviti dijete za vrtić i kakvim su uvjeti u pojedinim vrtićima.

Savjeti za mame

Do sada ste se zasigurno sprijateljili s pokojom mamom s malom bebom. To je jako dobro jer imate nekoga s jednako svježim iskustvom i možete usporediti razvoj vaših beba. Iako je razvoj bebe individualan, majke koje imaju nekoga tko ih u potpunosti razumije imaju određenu sigurnost.

U ovom tjednu ili barem uskoro očekujte prvi bebin osmijeh.

U ovoj fazi razvoja vaša beba uživa slušajući kako joj pričate.

Ako želite početi vježbati, ako se osjećate dobro u ovom tjednu možete početi s laganim vježbama.

Zaboravite na planiranje. Vikende iskoristite za odmor i uživanje u intimnoj obiteljskoj atmosferi.