Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Razvoj bebe: 5. tjedan

Razvoj bebe: 5. tjedan

Beba u 5. tjednu može se usredotočiti na stvari i ljude oko sebe. Počinje primjećivati boje, oblike i objekte oko sebe, mogu pratiti kretnje oko sebe i zvečka postaje prava zanimacija bebe u ovom tjednu. Naravno, minutu nakon što zvečka izađe iz bebinog vidokruga, ona će zaboraviti na to. Razvoj bebe traje, pa se njezino pamćenje i dalje se razvija, dok će vrlo brzo zaboraviti na igru, mamin glas će uvijek prepoznati. Štoviše, beba sada već prepoznaje i mamin miris tijela. Ako želite promijeniti sredinu, putovanje s bebom sada već postaje sigurno. Ako više puta stanete, protegnete noge i prošetate s djetetom na svježem zraku, možete putovati i na dalje relacije.

Ako još uvijek primjećujete znakove ljubomore ili povučenost starijeg djeteta, vrijeme je za razgovor s njime. Pokušajte dijete uvesti u svakodnevnu rutinu, neka vam pomogne uspavati ili okupati bebu. Starijoj djeci je to uvijek zanimljivo jer se tako osjećaju „veliki“.

Nastavite čitati članak niže...

Ako imate više djece, starije dijete bi se svakako do sada trebalo prilagoditi na novog člana obitelji. Ako još uvijek primjećujete znakove ljubomore ili povučenost starijeg djeteta, vrijeme je za razgovor s njime. Pokušajte dijete uvesti u svakodnevnu rutinu, neka vam pomogne uspavati ili okupati bebu. Starijoj djeci je to uvijek zanimljivo jer se tako osjećaju „veliki“.

Savjeti za mame:

Redovito radite Kegelove vježbe kako bi spriječili ili uklonili inkontinenciju koja se nerijetko pojavljuje kod žena nakon poroda, a uzrokovana je oslabljenim mišićima zdjelice.

Brine vas kupanje bebe? Beba je sad znatno čvršća i uz minimalnu  dozu opreza gotovo ne postoji opasnost da se bebi nešto može dogoditi.

Bitno je nikada ni na sekundu ostavljati bebu samu u kadici jer se male bebe mogu utopiti već i u samo 2 cm dubokoj vodi.

Ako je bebina koža suha, pronađite prirodan način za hidratizaciju, nema potrebe ukidati svakodnevno kupanje ako beba uživa u tome.

Imajte dovoljno samopouzdanja u sebe. Savjeti poput onoga da nije dobro nositi dijete previše na rukama, da dijete treba ostaviti povremeno da plače su poprilično subjektivni. Učite iz svog iskustva i slušajte svoj instinkt. Radite onako kako mislite da je pravilno i sigurno za vašu bebu.