Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Razvoj bebe: 4. tjedan

Razvoj bebe: 4. tjedan

Beba je svakim danom sve jača, podiže glavu i sve duže zadržava pogled na jednom mjestu. Još uvijek se razvija vrtoglavom brzinom i već sada možeš primijetiti bitne razlike ako se prisjetiš kako je to izgledalo još prošli tjedan. Beba bi u ovom tjednu mogla početi mrmljati i gunđati, odnosno početi sa svojim prvim načinom komunikacije s ukućanima, pa će razvoj bebe biti vidljiv. Odgovorite djetetu na njegovo glasanje. Držite dijete blizu lica dok mu govorite, tako da može obratiti pažnju na vaš izraz lica, a i vi ćete moći vidjeti djetetovu reakciju na vaš glas.

Informirajte se o rastu bebe i razvoju mozga. Fontanela na bebinoj glavi postepeno će nestajati.

Nastavite čitati članak niže...

Ako se još uvijek ne uspijevate odmoriti i uloviti dovoljno sna krajnje je vrijeme da reagirate i potražite pomoć. Zamolite partnera da provede jedno popodne s djetetom između dojenja kako bi odvojile koji sat samo za sebe. Normalno je da premorenost može biti vrlo frustrirajuća, no ukoliko se ne osjećate bolje čak ni kada ste naspavani, možda se radi o postporođajnoj depresiji.

Savjeti za mame

Sada bi već trebala popuštati bol od pucanja ili epiziotomije. Ukoliko se bol ne smanjuje obratite se svom ginekologu.

Ako vas muči višak kilograma koji je ostao nakon poroda, još uvijek je prerano za razmišljati o vježbanju ili odlasku na dijetu. Dajte organizmu dovoljno vremena da se oporavi. Koža se 9 mjeseci širila, a tijelo mijenjalo, ne očekujte da se sve vrati na staro u svega nekoliko tjedana.

Sa patronažnom sestrom razgovarajte o tome kako prepoznati da se beba osjeća loše. Plač nije jedini znak za uzbunu, štoviše, on vrlo rijetko znači da nešto nije u redu.

Ukoliko se odlučite posjetiti prijatelje pokušajte ne dogovarati točno vrijeme kako bi mogli otići u goste kada se beba probudi.

Informirajte se o rastu bebe i razvoju mozga. Fontanela na bebinoj glavi postepeno će nestajati.

Ne brinite, normalno je da ne znate kada dijete zaplače koji je pravi razlog toga. Još uvijek se upoznajete i dajte si dovoljno vremena.