Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Razvoj bebe: 3. tjedan

Razvoj bebe: 3. tjedan

Vaša beba u trećem tjednu trudnoće možda će dok leži na leđima pokušati podići glavicu u zrak. Krajem ovog tjedna to bi joj moglo i uspjeti. Bebe u trećem tjednu čak mogu i samostalno početi okretati glavu s jedne na drugu stranu. Razvoj bebe u ovom tjednu obilježit će pokreti bebinih ruku i nogu koji prestaju biti isprekidani jer dijete počinje imati kontrolu nad udovima zato što su mišići do sada već dovoljno ojačali.
Iako to možda ne primjećujete beba već sada počinje razvijati navike hranjenja i spavanja. Naravno, ne očekujte da će beba spavati cijelu noć bez hranjenja, ali vrlo brzo ćete početi primjećivati napredak. Beba voli glasove i lagani žamor oko sebe jer joj to postaje vrlo zanimljivo. Pričajte bebi. Iako vas ne razumije, to ne znači da vaše pričice ne potiču njezin razvoj i napredak.

Rutina spavanja stvarat će se postepeno, a pritom imajte na umu da nekoj djeci jednostavno treba više sna, a nekoj manje.

Prvo što mamama beba starih tri tjedna pada na um jest premorenost. Nije neka utjeha, ali to prolaze svi roditelji ovog svijeta i kada dijete odraste ovih umornih trenutaka se nećete ni sjećati. Iako imate sto ideja i planova što sve trebate napraviti kada beba zaspi, zaboravite na njih. Jedino što trebate kada beba spava je uloviti vremena da i sami odmorite. Tako ćete moći biti potpuno posvećeni djetetu kada se probudi, a i uspostava dojenja je mnogo lakša kada je majka odmorna, a samim time i manje izložena stresu.
Nije prerano ni za pročitati pokoju knjigu o uspostavi pravilnog spavanja kako bi na vrijeme mogli razumjeti koje su i poticati pravilne navike kod djeteta. Rutina spavanja stvarat će se postepeno, a pritom imajte na umu da nekoj djeci jednostavno treba više sna, a nekoj manje.

Savjeti za mame

Iscrpljenost u kombinaciji s djetetovim plačem može biti doista frustrirajuća. Upravo to je glavni razlog zašto bi trebali odmoriti kada i dijete spava.

Ako još uvijek imate poteškoća sa dojenjem raspitajte se postoje li grupe za potporu dojiljama u vašoj blizini kako bi mogli zatražiti stručan savjet.

Mastitis, oštećene bradavice, nedovoljno mlijeka ili bol u grudima problemi su s kojima se susreću gotovo sve dojilje, ali za sve postoji rješenje.

Nastavite čitati članak niže...

Ne zanemarujte sebe. Sretna mama je najbolja mama, a premoreni i frustrirani nećete moći biti sretni.

Ovaj tjedan ugovorite pregled kod svog liječnika koji se svakako preporučuje do osmog tjedna nakon poroda.

Proučite koje vježbe nakon poroda smijete raditi i kada, kako bi se vaši mišići uspješno vratili u stanje prije trudnoće.

Roditeljski trik u 3. tjednu:

Mnoge majke primjećuju kako plač beba u ovom tjednu umiruje bliskost. Najbolje je dijete položiti na grudi, glavicu tik ispod vaše brade i pustiti bebu da se opušta uz vaše otkucaje srca. Ako vam je ovaj položaj težak, nabavite sling maramu koja će pridržavati dijete.