Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Razvoj bebe: 2.tjedan

Razvoj bebe: 2.tjedan

U drugom tjednu veliku važnost imaju bebini prirodni refleksi. Kada beba ogladni pružat će ruke i tražiti grudi. Ponekad ćete uspjeti i uloviti pokoji bebin pogled. Ako beba vrlo često plače i napeta je moguće je da ju muče kolike, odnosno grčevi. Kolike se javljaju kod otprilike 20% beba već u drugom tjednu. Ako ste zabrinuti za razvoj bebe zbog bebine uznemirenosti i plača, najbolje je posavjetovati se s liječnikom ili patronažnom sestrom. Imajte na umu da kolike ne mogu naštetiti djetetu, jedini je problem nelagoda koju stvaraju, pa bebe plaču.

Nakon 10-ak dana dojenja imat ćete bezbroj pitanja u glavi. Većini majki čini se da je njihovo dijete neprestano gladno, zbunjene su jer nisu sigurne što smiju, a što ne smiju jesti i piti za vrijeme dojenja, koliko jedna kava može utjecati na njihovo dojenče i slično.

Nastavite čitati članak niže...

U drugom tjednu djetetova života potičite bebinu znatiželju i razvoj osjeta na dodire. Potaknite partnera da se igra s bebom i dodiruje ju, čak i ako se, kao većina očeva, toga pomalo plaši jer je beba još vrlo malena i krhka. Zbližit će se s bebom i nadoknaditi onu bliskost koju vi ostvarujete s bebom putem dojenja. Polegnite bebu i neka ju partner nježno masira po trbuščiću. Osim što će i beba i tata uživati, nježna masaža može ublažiti grčeve.

Savjeti za mame

Postporođajno krvarenje još uvijek vjerojatno traje, a ono je tamnije i pomalo bolno za vrijeme dojenja. Ako krvarenje ne prestane u narednih nekoliko tjedana, obratiti se liječniku.

Nakon 10-ak dana dojenja imat ćete bezbroj pitanja u glavi. Većini majki čini se da je njihovo dijete neprestano gladno, zbunjene su jer nisu sigurne što smiju, a što ne smiju jesti i piti za vrijeme dojenja, koliko jedna kava može utjecati na njihovo dojenče i slično.

Ako dojenje i stres zbog svježeg majčinstva povećavaju strah da vaše dijete ostaje gladno, savjetujte se s patronažnom sestrom ili liječnikom kako bi vas umirili.

Pokušajte izaći na svjež zrak koliko god vam to obaveze dopuštaju. U šetnji možda upoznate i pokoju mamu koja je iste strahove nedavno osjećala, pa možda dobijete i koristan savjet iz prve ruke.

Ako imate zračne jastuke u automobilu, dobro proučite kako i gdje smijete pravilno postaviti autosjedalicu.

Sigurno imate puno pitanja o kupanju bebe. Više o tome pročitajte ovdje.

Ako želite koristiti platnene pelene i izbjeći pelenski osip, informirajte se ovdje.

Roditeljski trik u 2. tjednu:

Ako beba neutješno plače, a više ne znate kako bi joj pomogli i što učinili pokušajte bebu staviti uz perilicu rublja ili suđa. Bebe vole bijele šumove, odnosne zvukove kućanskih aparata koji ih podsjećaju na zvukove iz maternice dok su još bili okruženi plodnom vodom.