Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Razvoj bebe: 1. tjedan

Razvoj bebe: 1. tjedan

Razvoj bebe u 1. tjednu možda neće biti osjetan, no vaše novorođenče se već u svom prvom tjednu života polako prilagođava na ovaj bučan svijet i mnogo svjetla oko njega. Sav taj prostor koji ga okružuje je novost za dijete i neko vrijeme će mu trebati da se prilagodi. Beba je još uvijek u grču, a kako će mišići sazrijevati i djetetove kretnje će biti nježnije i opuštenije.

Normalno je da je dijete u prvom tjednu uspavano. Disat će poprilično glasno tokom spavanja, neka vas to ne plaši. Dijete sada još diše u ciklusima, ponekad vrlo sporo i tiho, a ponekad vrlo duboko i glasno.
Mislite da je prerano za igru? Pričvrstite igračku sa ogledalcem iznad djetetova krevetića i moguće je da će već u prvom tjednu dijete početi obraćati pozornost na vlastiti odraz u ogledalu. Bebe obožavaju lica, a upoznavanje sa svojim odrazom bit će mu vrlo zanimljivo.

Nakon svih uzbuđenja koja su iza vas vjerojatno vam je pomalo čudno da ste konačno u toplini svog doma sa svojim malim zlatom. To može biti razlog povremenih emocionalnih „ispada“.

Mame tijekom prvog tjedna djetetovog života vode borbu s dojenjem. Važno je biti smiren i strpljiv. Nove mame često su uplašene da nemaju dovoljno mlijeka i da je njihova beba ostala gladna nakon dojenja. Neka vas to ne zabrinjava. Stavljajte dijete na grudi dovoljno često kako bi se što prije potaknula proizvodnja mlijeka. Sve o dojenju pročitajte ovdje.

Ako beba doji svaka dva do tri sata, barem osam puta dnevno, nemate razloga za zabrinutost jer beba vjerojatno ima sve što joj je potrebno. Ako bebina stolica nakon četiri do pet dana postane žuta to je znak da je sve u redu.

Savjeti za mame

Nakon svih uzbuđenja koja su iza vas vjerojatno vam je pomalo čudno da ste konačno u toplini svog doma sa svojim malim zlatom. To može biti razlog povremenih emocionalnih „ispada“. Suze i smijeh mogli bi se ispreplitati u prvim danima nakon poroda jer hormoni još uvijek malo divljaju. Ovo što proživljavaš sasvim je normalno.

Stres će nestati kada se počnete snalaziti u novoj situaciji i uspostavite rutinu koja odgovara i bebi i roditeljima.

Imajte povjerenja u vašeg liječnika i patronažnu sestru i obratite im se telefonom kada se budete osjećali izgubljeno.

Svi novopečeni roditelji zabrinuti su zbog iznenadne dojenačke smrti (SIDS), saznajte kako smanjiti rizike i pokušajte ostati smireni jer se to događa vrlo rijetko.