Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Rast zubi

Rast zubi

Rast zubi varira od djeteta do djeteta tako da je vrlo teško definirati univerzalan period kada zubići počinju nicati i do kada bi svi mliječni zubi trebali izrasti. Obično se za početak rasta zubi uzima period nakon navršenih šest mjeseci života, no postoje slučajevi kada djeci zubići započnu rasti već sa dva ili tri mjeseca starosti ili tek nakon navršene prve godine. Vrlo je malen broj, tek jedna na dvije do tri tisuće beba koje se rađaju sa zubićima, koji su šiljasti i vrlo oštri. Mliječni zubići obično  izrastu svi do navršene 3. godine.

Hoće li rast zubi biti bolan za dijete?

I odgovor na ovo pitanje razlikuje se od djeteta do djeteta. Dok kod jednih rast zubića prođe neprimjetno, kod drugih je popraćen mnogobrojnim simptomima. Simptomi se mogu javiti čak i mjesec do dva prije nicanja zubića. Ako je vaša beba nervozna, nemirno spava i pojačano slini, najvjerojatnije se radi o simptomima nicanja zubi. Kako bi si bebe olakšale obično počinju sve što im dođe pod ruku stavljati u usta. Upravo iz tog razloga pobrinite se da sve igračke s kojima dijete dolazi u kontakt budu čiste. Mogući su i ugrizi, no imajte na umu da dijete grize samo kako bi si olakšalo bol.

Nastavite čitati članak niže...

Simptomi  rasta zubi

Prije nicanja zubića moguće je da desni budu izrazito crvene, otečene i osjetljive na dodir, pa bi se dijete moglo pobuniti prilikom stavljanja hladnog obloga na desni, no vrlo brzo će primijetiti da mu hladnoća smanjuje bol i prihvatiti gumenu hladnu igračku ili oblog. Iako se često povišena tjelesna temperatura povezuje sa rastom zubića, to nije u potpunosti točno. Potrebno je obratiti pažnju i na ostale simptome, jer poznato je kako povišena tjelesna temperatura ukazuje na to da je u tijelu došlo do neke infekcije protiv koje se tijelo bori upravo povišenom temperaturom. Pojačano izlučivanje i gutanje sline može dovesti do proljeva kod djece, a samim time veća je mogućnost da se pojavi pelenski osip. Kod izbijanja zubića prisutan je i nasljedni faktor. Ukoliko su vama vrlo rano ili izrazito kasno niknuli zubi, moguće je da se isto ponovi sa vašim djetetom. Nesanica i razdražljivost su također jedni od najčešćih simptoma rasta zubića.

Kako pomoći bebi kada počnu rasti zubi?

Danas postoje mnogobrojne igračke sa gel punjenjem ili s mogućnošću punjenja vodom koje se stavljaju u hladnjak na neko vrijeme te se daju djetetu kako bi im hladilo desni i time smanjilo bol. Ukoliko su vašem djetetu neki zubi već niknuli provjerite da li je gumena igračka dovoljno čvrsta i debela da ju dijete ne bi moglo pregristi. Ukoliko umjesto igračke dajete djetetu rashlađenu mrkvu ili jabuku, svakako budite cijelo vrijeme prisutni kraj djeteta kako ne bi slučajno odgrizlo dio kojim bi se moglo ugušiti. Postoje i mnogobrojni gelovi koji se djetetu utrljavaju na desni i djeluju ublažujuće, no svakako preporučujemo savjetovanje s liječnikom prije nanošenja takvih preparata, ali i izbjegavanje ukoliko vaše dijete nema vrlo izražene tegobe zbog rasta zubića. Isto tako, ukoliko primijetite da vaše dijete i najmanji dodir desni boli, upitajte liječnika kada i smijete li djetetu dati malenu dozu paracetamola kako bi se bol ublažila ili koji bi vam gel preporučio, jer danas postoji velika paleta proizvoda koji olakšavaju rast zubića kod beba.

Briga za mliječne zube

Iako mnogi zapostavljaju brigu o mliječnim zubima sa izlikom kako će ih ionako jednog dana zamijeniti trajni zubi, mliječne zube je potrebno paziti već od samog početka. Treba imati na umu da će dijete imati mliječne zube do pete (najduže sedme) godine. Učinite nježno četkanje zubića vaše bebe u zabavnu rutinu kako bi se vaše dijete već u najmlađim danima naviknulo na to. Ispočetka nije potrebno koristiti zubnu pastu, dok dijete ima svega zubić ili dva, no kasnije je svakako potrebno korištenje zubne paste. Ukoliko primjetite da djetetu pasta ne odgovara, promijenite pastu dok ne nađete idealnu.

Na rast mliječnih zubi majka utječe već tokom trudnoće putem svoje prehrane.

Bebe sa zubićima se ne preporučuje dojiti ili davati im bočicu neposredno prije spavanja bez pranja zubića jer ukoliko se dio mlijeka tokom noći vrati u usta, pomiješana sa želučanom sluzi, može dovesti do propadanja zubića. Četkice posebno prilagođene bebinom osjetljivim desnima vrlo su nježne, te neće oštetiti desni vaše bebe. Vrlo je važno očuvati mliječne zube upravo iz razloga jer oni čuvaju mjesto svojim nasljednicima, trajnim zubićima. Ukoliko dođe do propadanja mliječnih zubića ni čeljust se neće moći pravilno razviti, čime će rast trajnih zubi biti otežan, a postoji i velika vjerojatnost da će oni nepravilno rasti. Uz nepravilnu njegu i često izlaganje zubića zašećerenim napitcima i mlijeku već u najranijoj fazi života može doći do stvaranja karijesa.

Prvi posjet stomatologu

Dijete bi trebalo odvesti stomatologu kada zubići narastu, kako bi se ne vrijeme priviknulo na posjete stomatologu i time izbjeglo plač i strah od liječnika. Ako prvi posjet bude rutinski pregled, dijete neće odlazak stomatologu percipirati kao nešto bolno, pa će time i kada bude potreban popravak zubi otići liječniku bez prevelikog straha.

Raspored nicanja zubi

Na rast mliječnih zubi majka utječe već tokom trudnoće putem svoje prehrane. Ukoliko se dogodi da se dijete rodi sa malenim sjekutićima (što se događa vrlo rijetko) oni obično vrlo brzo ispadnu i zamijene ih novi mliječni zubići. Ovdje ćemo navesti redoslijed kojim najčešće zubići niču, no naravno, neće uvijek nicanje ići upravo ovim redoslijedom, ali će većina djece do navršene 2. godine života imati 20 mliječnih zubića.

  • donje dvije jedinice(najčešće u dobi nakon 6.mjeseca, no moguće je nicanje već nakon 2. mjeseca)
  • gornje dvije jedinice (nakon 9. mjeseca života)
  • gornje dvije dvojke (između 10. i 12. mjeseca)
  • donje dvije dvojke (nakon 12. mjeseca)
  • Gornje dvije četvorke (nakon 14. mjeseca)
  • donje dvije četvorke (nakon 16. mjeseca)
  • gornje i donje trojke (oko 24. mjeseca)