Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Rast bebe

Rast bebe

Debljanje djeteta ovisi i o njegovog porodiljnoj težini. Ukoliko se radi o velikoj bebi, ona će svakako i više dobiti na kilaži tokom prvih mjeseci. Dječaci su obično nešto veći i brže se debljaju i rastu. Vrlo aktivna djeca koja vrlo rano počinju biti živahni, stalno u pokretu i malo spavaju biti će nešto mršaviji od prosjeka. Genetika svakako ima svoju ulogu u tome. Ukoliko su oba roditelja vrlo visoka, veća je mogućnost da će i dijete biti veće.

Nemojte se preplašiti ukoliko vaša beba počne gubiti na težini. Obično dijete nakon poroda prije nego počne dobivati na težini izgubi i do 10% svoje težinu koju je imalo kod rođenja. Ukoliko je beba velika i brže se deblja, to ne mora nužno značiti da će imati problema sa debljinom kad poraste. Ako dojite neka podoji budu redoviti kako bi si osigurali dovoljnu proizvodnju mlijeka i djetetu putem mlijeka pružali sve što mu treba. Ako nemate mlijeka ili iz nekog razloga ne možete dojiti savjetujte se vašim liječnikom i pedijatrom dajete li mu idealnu adaptiranu formulu ili bi trebalo pokušati sa nekom drugom ukoliko dijete ne dobiva na težini koliko bi trebalo.

Nastavite čitati članak niže...

Težina bebe

Neke bebe će već do 3.-4. mjeseca udvostručiti svoju porođajnu težinu. Sve bebe bi nakon 6. mjeseca života trebale biti duplo teže nego kada su došle na svijet. Najkasnije dva tjedna nakon poroda dijete bi trebalo vratiti težinu koju je imalo pri porodu. Ukoliko dojite redovito, a dijete ne dobiva na težini vjerojatno dijete ne može dovoljno snažno sisati zbog nepravilnog položaja pri dojenju. Razgovarajte o svemu što vas muči sa iskusnim rodiljama u okolini, pedijatrom ili patronažnom sestrom kako bi se utvrdilo na vrijeme u čemu je problem.

Visina/dužina bebe

Ovisno o dužini bebe kod rođenja, neke bebe će napredovati brže, neke sporije, kao što je slučaj kod dobivanja na težini. Vrlo teško je točno i izmjeriti bebinu visinu dok ona ne očvrsne i počne samostalno stajati. Bebe koje su duže od prosjeka već od samog poroda obično su vrlo življe već od prvih dana, pa samim time i brže sagorijevaju kalorije dobivene majčinim mlijekom te obično teže ispod prosjeka predviđenog za određenu dob.

Opće stanje bebe

Boja kože, vlažnost oko usana i broj mokrih pelena pokazatelji su da li je dijete dovoljno hidratizirano. Ukoliko dođe do dehidracije moguće je da će usne i koža oko usana biti vrlo suhi i ljuskati se. Prvih dana bebina života dok izlučuje mekonij ono će gubiti na težini. Tada bi trebalo dnevno biti barem 6 mokrih pelena i 4 pokakane. Kad se mekonij potpuno odstrani bebina stolica će poprimiti žućkastu boju i neće više biti tako česta. Ponekad je moguće da stolica i neke dane izostane, što je sasvim normalno. Ako beba u prvim danima nema dovoljno mokrih i pokakanih pelena, svakako nazovite liječnika.

Beba bi trebala već prvih dana imati periode potpune budnosti kada će doživljavati lica oko sebe, gledati vas i primjećivati grimase. Plač kod vrlo malih beba je upravo znak da je dijete zdravo. Ono plačem pokušava napraviti sebi odgovarajući raspored dojenja. Upravo izostanak plača i pretjerana smirenost bebe bi mogli ukazivati da nešto nije u redu. Još jedan dokaz da dijete dobiva dovoljno tekućine je upravo izgled njegove kože. Koža bi trebala biti elastična, sjajna i zategnuta. Kada blago uštipnete dijete boja kože na tom mjestu bi brzo trebala poprimiti ružičastu boju.

Plač kod vrlo malih beba je upravo znak da je dijete zdravo. Ono plačem pokušava napraviti sebi odgovarajući raspored dojenja. Upravo izostanak plača i pretjerana smirenost bebe bi mogli ukazivati da nešto nije u redu.

Beba će kroz prvih 2-3 mjeseca stvoriti svoj ritam spavanja i dojenja i tada ćete jasno znati kada je dijete gladno. Već oko 5. mjeseca je moguće da dijete počinje spavati noću čak i po 6 sati u komadu, no to je naravno potpuno individualno od djeteta do djeteta.Imajte na umu da tako malenu bebu ne možete razmaziti jer djeca doista ne pamte jeste li ih nosili po cijele dana na rukama ili su bili u krevetiću. Tek nakon 6. mjeseca je moguće razmaziti bebu.