Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Prvi sati u životu vašeg djeteta

Prvi sati u životu vašeg djeteta

Kako novorođenče izgleda?

Pripremite se na to da nitko dosada nije rodio bebu kakve svakodnevno viđamo u reklamama. Dijete nakon poroda može imati ili izrazito gustu kosu koja će ubrzo otpasti ili biti u potpunosti ćelavo. Ako je dijete rođeno prije termina moguće je da cijelo tijelo bude prekriveno malenim dlačicama, no i one će ubrzo otpasti. Dijete će po koži imati sluzav bjelkasti premaz koji je svo vrijeme u vašem trbuhu štitio osjetljivu djetetovu kožu. Prvim djetetovim kupanjem se ovaj sloj skida. Djetetovi spolni organi su najčešće natečeni nakon poroda, koža može biti u mrljama i noktići su najčešće dosta dugački. Sve bebe nakon rođenja imaju smeđe ili sivo-plave oči te se kasnije formira prava boja očiju. Moguće je da primjetite i modrice na djetetovu tijelu, osobito ako je rođeno vaginalnim putem, što nije ništa čudno s obzirom na činjenicu da je dijete moralo proći kroz uzak porođajni kanal. Tek nekoliko tjedana nakon rođenja će vaše dijete izgledati onako kako se novorođenčad obično prikazuje. Nestati će modrice, a koža će se raščistiti i postati veoma glatka.

Povezanost majke i novorođenčeta

Većina majki svjedoči kako su im prvi trenutci s djetetom, bez obzira na to koliko težak i naporan porod bio, zauvijek ostali urezani u sjećanju kao izuzetno pozitivno iskustvo. Nakon poroda potrebno je priviti dijete uz majčino tijelo, dodirom kože majke i djeteta ujedno se potiče proizvodnja mlijeka, ali i stvara privrženost djeteta uz majku. Beba nakon rođenja vidi do 2 metra, tako da će jasno moći vidjeti vaš lice, čuti vaš glas, a moguće je da krene micati ruke ukoliko začuje buku ili iznenadno paljenje svjetla koje bi mu smetalo.

Nastavite čitati članak niže...

Novorođenče otežano zadržava toplinu te ga je potrebno u što kraćem vremenu nakon poroda dobro utopliti, najčešće se preporučuje to učiniti upravo tako da se dijete privije uz kožu majke koja ga svojim tijelom grije.

Micanje ruku u ovim slučajevima ukazuje na to da se dijete preplašilo. Kako dijete steže rukice već u trbuhu, pokušajte staviti prst u djetetov dlan i vidjet ćete kako dijete refleksno stišće šaku. Idealno bi bilo netom nakon poroda dati djetetu da doji jer je poznato koliko je prvo mlijeko, najčešće zvano kolostrum, zapravo dobro za dijete jer je bogato svim nutrijentima potrebnima kako bi dijete ojačalo. Sam refleks sisanja beba razvija već u trbuhu, tako da ukoliko imate odmah po porodu mlijeka neće biti problema sa dojenjem. Novorođenče otežano zadržava toplinu te ga je potrebno u što kraćem vremenu nakon poroda dobro utopliti, najčešće se preporučuje to učiniti upravo tako da se dijete privije uz kožu majke koja ga svojim tijelom grije.

Zdravstvena skrb za novorođenče

Ukoliko je porod prošao u redu netom nakon rođenja dijete se cijepi protiv tuberkuloze i hepatitisa B i dobiva injekciju vitamina K koji je vrlo bitan za zgrušavanje krvi kako ukoliko dođe do teškoća dijete ne bi iskrvarilo. Prije otpuštanja iz bolnice dijete će se testirati na dvije metaboličke bolesti (feniketonuriju i hipotireozu) te će se provjeriti da li je djetetov sluh u redu jer kod tako male djece će roditelji dosta teško zamijetiti ukoliko sa sluhom nešto nije u redu. Ukoliko ste rodili vaginalnim putem dijete će vjerojatno primiti antibiotik u obliku kapi za oči kako bi se spriječio razvoj konjunktivitisa u slučaju da je dijete prilikom prolaska kroz porođajni kanal došlo u dodir sa bakterijama. Pupčani batrljak se tretira antiseptičkim puderom i omota sterilnog gazom. Veoma je bitno i po povratku kući prije nego ostaci pupčane vrpce otpadnu pravilno održavati higijenu, vlažnom krpicom čistiti pupak i temeljito osušiti nakon čišćenja kako bi se što prije osušio i otpao. Moguće je da i dalje u pupku ostane mala krasta koju je potrebno održavati suhom.

Apgar test

Apgar testom utvrđuje se vitalnost novorođenčeta. Sastoji se od 5 parametara koji se promatraju te se svaki parametar ocjenjuje ocjenom od 0 do 2 i te se vrijednosti potom zbrajaju. U konačnici rezultati Apgar testa su u rasponu od 0 do 10. Rezultati 0-3 ukazuju da je dijete rođeno u teškoj asfiksiji (prividno stanje smrti), 4-6 su rezultati kod djece sa blagim simptomima asfiksije, rezultati od 7-9 upućuju na blago stanje depresije, dok 10 znači da je dijete u potpunosti zdravo. Ovaj test se izvodi prvi put neposredno nakon poroda i njime se kontroliraju otkucaji srca, disanje, refleksi, boja kože i aktivnosti mišića. Test se ponavlja unutar prvog sata djetetova života i moguće je, a ujedno i vrlo često da razlike u rezultatima budu velike između prvog i drugog testa, u većini slučajeva na bolje. Svi rezultati iznad vrijednosti 7 se smatraju idealnima i da je dijete u potpunosti zdravo. Čak i potpuno zdrave bebe imaju često vrlo niske vrijednosti prvog Apgar testa neposredno nakon rođenja.