Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Primitivni (urođeni) refleksi kod beba

Primitivni (urođeni) refleksi kod beba

Već smo se nebrojeno mnogo puta uvjerili u to koliko je naše tijelo doista čudesan mehanizam. Pa tako je do samog rođenja, a kada su neke stvari u pitanju, čak i ranije. Da, upravo određeni refleksi se stvaraju već u maminom trbuhu. Čudesno, zar ne?

Kod vaše bebe ćete primijetiti niz refleksa i automatskih ponašanja, tako tipičnih za tu dob. Većina svih „urođenih“ refleksa koje nazivamo primitivnim refleksima nestat će kako će dijete rasti i razvijati se i njihovu ulogu će preuzimati naučena ponašanja.

Nastavite čitati članak niže...

Neki refleksi se stvaraju već u maminom trbuhu. Čudesno, zar ne?

Upravo teškoće pri ovim refleksima mogu ukazivati na određene teškoće i oštećenja u bebinom živčanom sustavu, stoga ako primijetite nešto sumnjivo svakako se savjetujte s liječnikom.

Razlikujemo osnovne reflekse koji su ključni za bebino preživljavanje i sve druge. U osnovne reflekse spada refleks disanja, pražnjenja mjehura i crijeva i refleks traženja hrane. Kako će beba rasti, ona će sve više moći kontrolirati ove reflekse, no za to će biti potrebno vrijeme.

Ostali refleksi koje ćete uočiti kod malih beba jesu žmirkanje pred svjetlom ili okretanje na podražaj.

Refleks sisanja

Novorođenče će refleksno sisati sve što mu se nađe u ustima. Kod nekih beba je već u trbuhu zabilježeno sisanje palca preko ultrazvuka. Refleks sisanja presudan je za kvalitetno hranjenje u početku bebina života, a nestat će do 4. mjeseca života kada će sisanje postati naučena navika i potreba.
Ovaj refleks je jedan od prvih koji se razvija kod bebe, a omogućava bebi da zadovolji potrebu za hranom i kontaktom.

Refleks traženja

Dotaknete li nježno jagodicom prsta bebin obraščić, primijetit ćete kako beba odmah okreće glavu na tu stranu i otvara usta. Beba tim refleksom traži bradavicu i upravo zbog njega nije potrebno kod početka dojenja bebi gurati bradavicu u usta, već samo taknite bebu dojkom i ona će sama pronaći idealan položaj.

Refleks hvatanja

Taknete li bebinu ručice, ona će svojom šakicom čvrsto stisnuti vaš prstić. Čudesna je činjenica da beba pridržavajući se šakicama za vaša dva prsta može podići svoju težinu. Za usporedbu se pokušajte prisjetiti koliko vam je teško napraviti zgib. Beba ih radi već od samog rođenja. Nakon nekoliko mjeseci ovaj refleks će nestati, a čvrsto stiskanje šakica postat će isključivo namjerno i svjesna djetetova radnja.

428_Primitivni refleksi2

Prstići na nogama također će se snažno stegnuti gotovo uvijek kada dotaknete bebine tabane i pokušate il poškakljati.
Iako beba već sada refleksno može snažno uhvatiti zvečku ili igračku, uvijek budite prisutni jer tijekom otpuštanja refleksa igračka može preplašiti ili čak ozlijediti bebu. Kada pak preko bebinog tabana kliznete jagodicom prsta, od pete prema prstićima, beba će refleksno raširiti i ispružiti prstiće.

Moroov refleks

Ovaj refleks poznatiji je kao refleks obuhvaćanja i dijete ga koristi kada je preplašeno i kada osjeća da treba zaštitu. Beba reagira cijelim tijelom, izvijanje cijelih leđa i zabacivanjem glavice, širenjem ruku i otvaranjem očiju. Dijete tada treba smirenu i tihu reakciju, bez dodatnih šokova. Mamino naručje najbolji je recept u ovoj situaciji.

Refleks puzanja

Kada položite bebu potrbuške ona će već od samog rođenja u toj pozi zauzimati stav za puzanje, iako to još uvijek ne može. Ovaj refleks nestaje oko 3. Mjeseca kada beba položena na trbuh počinje pružati nogice i više nije u pogrčenom položaju.

Refleks hodanja

Primite dijete uspravno i jasno ćete uočiti kako doista imitira pokrete koraka kada ga približite podlozi. Kada dijete osjeti „prepreku“ ono će refleksno podići nožicu kako bi ju preskočilo. Nije to čvrst hod, već lagano doticanje podloge prstićima, no ovaj refleks lako je uočiti. Uglavnom potpuno nestaje do 3. mjeseca starosti.