Trudnoća.hr > Beba > Razvoj bebe > Kako potaknuti razvoj prijevremeno rođene bebe?

Kako potaknuti razvoj prijevremeno rođene bebe?

Prije nego uopće pokušate pomoći svojoj prijevremeno rođenoj bebi, važno je da pomognete sebi. Ostanite smireni i hladne glave, jer ćete tako biti od najveće koristi  svojoj bebi. Prijevremeno rođenoj bebi potrebno je mirno okruženje i sasvim normalna rutina kao i kod svake druge bebe koja prije rođena prijevremeno.

Vaša mrvica zapravo je mnogo snažnija nego što mislite.

Tijekom boravka u bolnici stručno medicinsko osoblje pobrinut će se da vašoj bebi ništa ne nedostaje, a kada dođe dan odlaska kući morate biti svjesni da je vaša bebica baš poput ostalih. Da postoji bilo kakva opasnost za djetetovo zdravlje, liječnici bi ga zadržali u bolnici.

Što možete učiniti za bebu?

Pokušajte smanjiti pozadinsku buku u vašem domu. Previše zvukova u isto vrijeme može zbuniti bebu i pretjerano stimulirati sva njezina osjetila. Umirujuća glazba na radiju neće štetiti, no istovremeni zvukovi od radija, televizora i perilice mogu previše razdražiti bebu.

Nastavite čitati članak niže...

U interakciji s djetetom budite jednostavni, nježni i tihi. Bez prevelike buke, galame i naglih pokreta. Beba bi se trebala usredotočiti samo na jednu stvar u jednom trenutku, a previše podražaja iz okoline može biti štetno za prijevremeno rođenu bebu.

Bliskost je vrlo važna. Mnogo nježnosti, laganog pjevušenja, kontakt očima i pričanje djetetu nježnim tonom.
Ne zaboravite pritom da je bebama potrebno mnogo odmora, pa bi nakon nekoliko minuta interakcije beba mogla postati razdražljiva. To ne znači da nešto radite pogrešno, već da je vrijeme da se dijete odmori.

Kontakt kožom na kožu umirit će dijete, pa uživajte u maženju ovog tipa što je više moguće.

Ako vam neke bebine radnje postaju sumnjive ili smatrate da nešto nije u redu najbolje se javiti liječniku i potražiti savjet.