Trudnoća.hr > Beba > Dojenje i dohrana > Važne činjenice o dojenju

Važne činjenice o dojenju

Iako je dojenje samo po sebi iznimno prirodna stvar, mnogo je stvari pri kojima moramo biti oprezni prije nego umijeće dojenja postane uhodana i naučena rutina.

Djelovanje oksitocina

I nakon poroda hormoni u tijelu žene divljaju. Poznato je da je doista čudesno djelovanje oksitocina. Hormon koji potiče proizvodnju mlijeka u dojkama ujedno je i hormon koji se budi prilikom zaljubljivanja. Kada započnete sa dojenjem, mlijeko će izlaziti i iz one dojke sa koje dijete trenutno ne doji te stoga na vrijeme stavite pamučne i perive ili jednokratne jastučiće u grudnjak kako bi izbjegli neugodnosti sa mrljama od mlijeka na odjeći, pogotovo ukoliko ste izvan vlastitog doma.

Nastavite čitati članak niže...

Curenja mlijeka iz dojki

Upravo zbog djelovanja oksitocina moguće je da dođe do curenja mlijeka kada samo začujete vaše dijete kako plače ili kada dođe vrijeme u koje dijete obično jede. Ponekad se javlja curenje mlijeka ukoliko žene čuju plač bilo kojeg djeteta, pogotovo u ranoj fazi nakon poroda. Mlijeko počinje curiti upravo iz razloga što majke plač djeteta podrazumijevaju sa gladi djeteta.

Umirujući učinak dojenja

Što zbog smanjene količine sna, što zbog samog učinka dojenja većina dojilja svjedoči o tome kako se prilikom dojenja tijelo majke u potpunosti umiruje, često padaju i u lagan san. Dozvolite si drijemanje prilikom dojenja ukoliko je netko uz vas i dijete te može stalno pratiti položaj i vas i djeteta kako ne bi došlo do gušenja djeteta jastukom ili prestanka dojenja ukoliko slučajno utonete u san dok dojite.

Dojenje pomaže pri gubljenju težine nakon poroda

Kako je majčino mlijeko poprilično kalorično, potrebno je obratiti pažnju unosu pravilnih namirnica kako bi proizvodnja mlijeka bila dostatna za potrebe djeteta. Često dojilje primjećuju mnogo brže gubljenje nakupljenih kilograma za vrijeme dojenja nego kada prestanu sa dojenjem.

Neujednačena proizvodnja mlijeka u obje dojke

Najčešće sumnje na neujednačenu proizvodnju mlijeku izuzetno zbunjuju dojilje. No, doista može doći do ove pojave ukoliko prohodnost kanalića koji provode mlijeko nije jedna u obje dojke ili ako dijete više hranite na jednu dojku kroz duži period, tada je moguće da dođe do pojačane proizvodnje mlijeka upravo u toj dojci.

Sadržaj majčinog mlijeka se mijenja sa razvojem djeteta

Upravo ova činjenica je apsolutno čudesna u pravom smislu te riječi. U svakom trenu, ovisno o stupnju razvijenosti vašeg djeteta, tijelo detektira kakav sastav mlijeka je potreban vašem djetetu i takvo mlijeko proizvodi. Kako bi shvatili koliko je to dobro za vaše dijete, pokušajte ovu pojavu vizualizirati na način da zamislite da svaki puta kada ogladnite dobijete obrok koji sadrži upravo one sastojke koji vašem organizmu u tom trenu nedostaju. U početku dojenja majčino mlijeko ne sadrži mnogo masti, upravo kako bi se vodenastim mlijekom djetetu nadoknadila i prijeko potrebna tekućina za normalna rast i razvoj. Kako dijete raste i potrebno mu je više hranjivih sastojaka, tako i majčino mlijeko postaje sve masnije. Upravo to je razlog što djeca koja doje mnogo rjeđe obolijevaju od djece koje su već od samog rođenja na raznim pripravcima za prehranu novorođenčadi. Kao što smo naveli, sastav mlijeka se i unutar jednog dana mijenja. Dok je ujutro i tokom dana mlijeko nešto laganije, u večernje sate tijelo majke proizvodi mlijeko sa snažnijim umirujućim svojstvima.