Trudnoća.hr > Beba > Dojenje i dohrana > Pripreme za dojenje

Pripreme za dojenje

Kako se pripremiti za dojenje?

Ne postoje nikakve pripreme prije samog dojenja osim pripreme vašeg uma na dojenje. Pravovremeno se informirajte putem knjiga, kod liječnika ili žena koje već imaju iskustva u tome o svemu što vas zanima o dojenju. Uključite i partnera u vaše malo istraživanje kako bi vam mogao biti što bolja podrška kada vam zatreba. Mnoge majke, pogotovo nakon rođenja prvog djeteta su najčešće u panici da neće moći savladati dojenje. Neke žene veoma brzo odustaju i dijete prelazi na umjetnu hranu što može bitno povećati opasnost od bolesti kod djeteta jer upravo majčino mlijeko sadrži apsolutno sve potrebno za zdrav djetetov rast i razvoj u samim počecima. Već i prije poroda razgovarajte sa liječnikom ili njegovim osobljem o svemu što vas zanima vezano uz dojenje. I s druge strane, budite uporni. Ako dijete i nakon dojenja plače, znači da je gladno i da dojenje nije bilo pravilno izvedeno. Pokušajte i sami eksperimentirati sa raznim položajima za dojenje djeteta dok ne dođete do onoga koji jednako odgovara i vama i djetetu.

Neke žene veoma brzo odustaju i dijete prelazi na umjetnu hranu što može bitno povećati opasnost od bolesti kod djeteta jer upravo majčino mlijeko sadrži apsolutno sve potrebno za zdrav djetetov rast i razvoj u samim počecima.

Nastavite čitati članak niže...

Normalno je da grudi u trudnoći rastu, kako u samom početku trudnoće, tako i prije poroda kada se formiraju mliječni kanalići i stanice koje proizvode mlijeko. Hoćete li imati dovoljno mlijeka za vaše novorođenče ne ovisi o veličini grudi. Kod žena sa veoma malenim grudima isto tako se stvara količina mlijeka dovoljna za nahraniti dijete. Čak i ako ste rodili carskim rezom, neka vas to ne sprječava da dojite i tako se dodatno povežete sa vašim djetetom. Ukoliko vam je dojenje bolno zbog reza, zamolite za pomoć osoblje bolnice koji će zasgurno biti spremni priskočiti u pomoć. Često pomaže stavljanje jastuka na ruku kojom držite dijete jer će tako i vama i djetetu bili ugodnije, pogotovo u početku dojenja kada ono može trajati dosta dugo jer vi još niste usavršili idealan položaj, a dijete nije još u potpunosti naučilo sisati.