Trudnoća.hr > Beba > Dojenje i dohrana > Kolostrum:Prva bebina hrana i najbolji lijek

Kolostrum:Prva bebina hrana i najbolji lijek

  • Dojenje

Izvor fotografije: Shutterstock

Kolostrum je prvo mlijeko koje se ne naziva uzalud i „prvo cjepivo“. On se počinje stvarati u majčinim grudima tijekom trudnoće. Luči se u prvih nekoliko dana nakon poroda, kada je djetetu potrebno pružiti pregršt hranjivih tvari potrebnih za kvalitetan rast i razvoj.

Kolostrum ne izgleda kao obično majčino mlijeko. Tekstura je mnogo gušća, pomalo čak i ljepljiva. Boja kolostruma varira od blijedožute pa sve do gotovo narančaste boje.

Osim što pruža u prvim danima apsolutno sve što je vašoj bebi potrebno, kolostrum doista djeluje i kao lijek. Zbog antitijela koja u sebi sadrži on izravno osnažuje imunitet vaše bebe. Kolostrum je bogat proteinima, mineralima i imunoglobulinom što bebu čini zaštićenom od brojnim virusa i bakterija kojima je izložena u okolini odmah nakon poroda.

Proizvodnja kolostruma započinje dosta rano tijekom trudnoće, pa je moguće da trudnica već u 4. mjesecu trudnoće primijeti povremeno kako kolostrum izlazi iz grudi. To je zapravo potpuno normalno. Uz korištenje pamučnih jastučića za dojenje nećete ni primijetiti da je proizvodnja kolostruma započela.

Mama i beba

Majka s bebom u naručju

Kolostrum uglavnom nestaje oko 4. ili 5. dana nakon djetetovog rođenja. Tada postepeno prelazi u takozvano prijelazno mlijeko kojeg količinski ima znatno više nego kolostruma.

Koliko će vaše tijelo proizvesti kolostruma ovisi od trudnice do trudnice i nemoguće je predvidjeti. Isprva je to tek nekoliko kapi, a kasnije oko dvadesetak mililitara. Naravno, ova količina može varirati i do nekoliko puta više.

Količine nisu presudne, već njegova hranjivost. Kako tek rođene bebe imaju vrlo maleni želudac i ne mogu primiti mnogo hrane, vrlo je važno da hrana bude što kvalitetnija i pružila bebi što više potrebnih nutrijenata.

Velika prednost kolostruma jest i njegova jednostavna probavljivost. Kako bebin probavni sustav često zahtijeva nastavak razvoja i nakon rođenja, samo lako probavljiva hrana neće stvoriti probleme s probavom i grčevima. Uz to kolostrum ima i laksativni učinak što će bebi pomoći da iz tijela oslobodi višak bilirubina i izbjegne pojavu žutice.