Trudnoća.hr > Beba > Dojenje i dohrana > Kada i koji:Uvođenje začina u djetetovu prehranu

Kada i koji:Uvođenje začina u djetetovu prehranu

Izvor fotografije: Shutterstock

Najčešća greška koji roditelji rade prilikom uvođenja dohrane, odnosno krute hrane jest prerano uvođenje pojedinih namirnica i začina.

Uvođenje krute hrane uglavnom se savjetuje nakon navršenih 6 mjeseci. Ako je dijete dojeno i normalno raste i razvija se, kruta hrana mu nije potrebna do tada. Kod djece koje su na adaptiranom mlijeku ponekad pedijatri savjetuju uvođenje krute hrane nešto ranije, osobito ako je lako moguće doći do sezonskih namirnica i pripremiti kvalitetne domaće kašice.

Nastavite čitati članak niže...

Prvi korak prije uvođenja kašica važno je razumjeti kako i što djetetu treba. Zanemarite činjenicu da je kašica koju ste pripremili vama bljutava, neslana i bojite se da ju dijete nećete htjeti ni okusiti.

Okusni pupoljci odrasle osobe potpuno se razlikuju od onih kod vašeg mališana i vaš dojam hrane koju mu nudite nije relevantan jer hrana koja je vama bljutava vašoj bebi je možda prava delicija.  Važno je pratiti koje namirnice djetetu odgovaraju i paziti na vrijeme i period uvođenja kako biste mogli odmah reagirati u slučaju alergijske reakcije.

Kao što je to slučaj kod novih namirnica, tako je i kod novih začina, uvode se u malim količinama u prijepodnevnim satima kako biste prije noći primijetili ako dođe do alergijske reakcije.

Količina začina kod uvođenja neka bude minimalna, uvodite ih u kombinaciji s već uvedenim namirnicama koje je dijete prihvatilo i postepeno, nekoliko dana za redom pomalo povećavajte količinu začina.

Dojene bebe su se već putem mlijeka upoznale sa svim začinima koje koristite u svojoj prehrani, pa će i prihvaćanje začina, kao i novih namirnica vjerojatno teći znatno lakše.

Važno je koristiti začine koje prakticirate i u svojoj svakodnevnoj prehrani. Nijedan začin nije toliko čudotvoran da biste trebali eksperimentirati s njime baš u djetetovoj dohrani.

Začini se prvenstveno uvode u slana jela i njihovo pravilno korištenje može već od malih nogu naučiti dijete da pojedini začini mogu uspješno zamijeniti ili barem umanjiti soljenje hrane koje je gotovo redovito pretjerano u našoj okolini.

Sol i šećer se ne smatraju začinima i o njihovom uvođenju ne trebate ni razmišljati jer su zadnji na listi djetetovih potreba za zdravu i cjelovitu prehranu. Odmah uz njih na popis dodajte i industrijske začine ili pojačivače okusa s visokim udjelom aditiva.

Već od 6 mjeseci starosti u prehranu svog mališana možete uvesti cejlonski cimet. Važno je ne koristiti klasični cimet jer ima visoke količine kumarina koji može biti štetan za jetru.  Za zaslađivanje kašica koristite bananu ili neko sušeno voće koje ste već uveli u prehranu (suhe marelice, šljive ili trešnje). Uvođenje zaslađivača poput rižinog slada, javorovog sirupa i meda provjerenog porijekla neka pričeka do navršene godine dana.

Nakon godine dana umjesto zaslađivača možete se poigrati dodavanjem rogača i sirovog kakaa u voćne kašice ili griz i dobit ćete pravu poslasticu.

Dodavanje začina u povrtne i mesne kašice ne trebate započeti prije 9-10 mjeseci starosti. Tada se savjetuje započeti s najnježnijim začinima koje uglavnom svi koristimo u svojoj prehrani, a to su list peršina, bosiljak i origano. Poželjno je za početak koristiti svježe začine jer su znatno blažeg okusa i lakše ih je dozirati kod uvođenja.

S ostalim začinima pričekajte do godine dana.

Kombiniranje različitih vrsta voća ili povrća uz povremeno dodavanje začina možete vašem mališanu osigurati zanimljivu i raznoliku prehranu, bez potrebe za dodavanjem soli ili šećera.

Nastavite čitati članak niže...