Trudnoća.hr > Beba > Dojenje i dohrana > Greška koju najčešće radite tijekom dojenja

Greška koju najčešće radite tijekom dojenja

Svaka majka želi najbolje za svoje dijete i mnoge će učiniti sve kako bi mogle dojiti. Dok neke majke ostanu bez mlijeka, druge ga imaju previše. Na kraju su prave sretnice (ali istovremeno i najveći borci) one mame koje uspiju uspostaviti uspješno i bezbolno dojenje.

Vrlo je važno od samog početka biti svjestan da dojenje ne boli. Ako boli, znači da dojite u pogrešnom položaju, ništa više. Da, dijete možda može navući dovoljno mlijeka, no ako položaj nije onaj idealan, to samo znači da beba ulaže mnogo više energije nego što je inače potrebno kako bi došla do mlijeka. Zbog stresa, loših uputa ako vam je ovo prva beba ili jednostavno iz nekog drugog nepoznatog razloga mlijeko može vrlo brzo i nestati. Tada se savjetuje da ponovno pokušate uspostaviti laktaciju stavljajući bebu redovito na grudi kako bi potaknula stvaranje mlijeka.

Nastavite čitati članak niže...

Važno je samo da prilikom sisanja bradavica bude dovoljno duboko u bebinim ustima.

Čak i ako imate sasvim dovoljno mlijeka, tu mukama nije kraj. Ako beba ne prazni redovito grudi (ili se ne izdajate) kanalići bi se mogli začepiti i tada ćete u grudima moći opipati kvržice. Njih je potrebno „razbiti“ masiranjem koje vjerojatno neće biti nimalo ugodno. Iako je ovo bolno, važno je što prije izmasirati grudi kako bi čvorići nestali jer u suprotnom može doći do mastitisa koji često znači kraj dojenja. Tada uz snažne bolove i vrućinu u grudima dolazi do povišene tjelesne temperature, a majke često budu primorane uzimati antibiotike. Dojenje je tada izrazito bolno, a mlijeku je otežan izlazak pa često i mama i beba izgube volju za ovim načinom prisnosti.

U ovom videu prikazan je idealan položaj za dojenje u kojem će beba lako doći do mlijeka, a dojenje će za vas biti pravi odmor i uživanje. Važno je samo da prilikom sisanja bradavica bude dovoljno duboko u bebinim ustima. Kako je prikazano u videu, čest je problem što je vaša bradavica na djetetovom „tvrdom nepcu“ i tada je dojenje bolno, no kada se bradavica pomakne samo malo dublje u usta, dojenje postaje mnogo lakše i za vas i bebu.

Pokušajte sami jezikom opipati nepce. Dok je prednji dio nepca tvrd, kako se približavate grlu primijetit ćete da dolazite do mekšeg dijela nepca. Tako je i u djetetovim ustima. Sada vam je vjerojatno jasnije gdje je granica na kojoj prestaje bolno dojenje.