Trudnoća.hr > Beba > Dojenje i dohrana > Dojenje u javnosti

Dojenje u javnosti

Dojenje u javnosti se, nažalost, najčešće povezuje sa neukusnim pokazivanjem dojke u javnosti. No, sve majke ili žene koje su imale priliku vidjeti majke koje doje sigurno će potvrditi kako je izrazito rijetko dojenje u javnosti koje bi moglo izgledati neukusno. Većina majki koje doje izvan svog doma paze na diskretnost, u prvoj liniji zbog toga što njima samima ne bi bilo ugodno biti previše „razotkrivene“ prilikom dojenja.

Mnoge žene prije nego zatrudne smatraju kako nikada neće imati hrabrosti za dojenje u javnosti, iako im je prizor dojenja u javnosti vrlo simpatičan i lijep, no kada beba stigne polako se odlučuju upravo na tu opciju jer aktivnim majkama koje su često izvan kuće znatno olakšava život. Nema potrebe zatvarati se u kuću samo zato što dojite. Čest je slučaj da u trenu kada vaša beba zaplače reakcija javnosti je potpuno sporedna stvar jer je na prvo mjestu nahraniti svoje gladno dijete.

Nastavite čitati članak niže...

Savjeti za dojenje u javnosti

Odjeća

Odjenite se udobno i neka to bude odjeća koja će vam olakšati dojenje ukoliko bude potrebe za istim. Najboljom opcijom smatramo potkošulju i majicu sa laganim rubovima kako bi mogli majicu podići, a rub potkošulje spustiti ispod linije grudnjaka i tako i za vrijeme dojenja ostati „pokriveni“. Ako nosite košulju otkopčajte donje gumbe koliko je potrebno, a gornji neka ostanu zakopčani. Ukoliko smatrate da je potrebno, uvijek uz sebe imajte jednu tetra pelenu ili laganu pašminu koju možete lagano prebaciti preko ramena i spustiti preko dojke i djetetove glave kako bi bili u potpunosti sigurni da vas nitko neće vidjeti ogoljene. Preporučuju se svakako grudnjaci namijenjeni dojiljama koji su mnogo praktičniji i znatno manje otkrivaju nego obični grudnjaci za vrijeme dojenja. Dobro je koristiti jastučiće koji se umeću u grudnjak kako bi spriječili da vam mlijeko kad potekne ostavi mrlje na odjeći. Danas u prodaji ima mnogo vrsta jastučića, od onih jednokratnih do pamučnih koji se mogu prati u perilici rublja.

Kada dojiti u javnosti?

Najbolji način za ne privlačenje prevelike pozornosti na sebe tokom dojenja je kroz praksu na vrijeme reagirati kada primjetite da je dijete gladno. Nemojte dozvoliti da dijete neutješno plače jer će ga to samo dodatno uznemiriti pa će i tokom dojenja biti nemirno.

Gdje dojiti?

Ako se nađete  u kafiću ili restoranu, a vaša beba je gladna, ukoliko ne postoji prostor za dojilje savjetujemo vam da se povučete u odvojeni separe ili malo okrenete od društva za stolom.

Ukoliko se potreba za dojenje javi za vrijeme šetnje sa vašom bebom, a niste blizu doma, uvijek kao dobro mjesto za dojenje može biti neka klupica u obližnjem parku. Ako ste tek na početku dojenja u javnosti, vjerojatno ćete imati potrebu stvoriti intimniju atmosferu bez mnogobrojnih pogleda prolaznika. U tom slučaju pokušajte pronaći osamljenu klupicu ili dijete prilikom dojenja blago prekriti tetra pelenom. Obratite samo pažnju na to da klupica gdje mislite dojiti ima naslon za leđa jer bi u suprotnom dojenje moglo biti vrlo neudobno na vas.

Većina majki koje doje izvan svog doma paze na diskretnost, u prvoj liniji zbog toga što njima samima ne bi bilo ugodno biti previše „razotkrivene“ prilikom dojenja.

Ako se sa gladnom bebom zateknete u trgovačkom centru, imajte na umu da većina njih ima posebne prostorije za presvlačenje djece i dojenje gdje u potpuno miru možete nahraniti svoje dijete. Ukoliko takav prostor ne postoji, zamolite prodavača u trgovini (najbolji izbor je trgovina sa opremom za trudnice ili bebe) ako bi vam mogli osloboditi jednu kabinu za presvlačenje kako bi u miru podojili svoje dijete.

Obično žene osjećaju nelagodu ako se javi potreba za dojenjem u crkvi, no uvijek se možete skloniti u sakristiju kako bi nahranili dijete, a ujedno i biti prisutni na misi.

Kada uhvatite svoju rutinu i postane vam manje neugodno dojiti u javnosti , vjerojatno ćete se toliko usavršiti u dojenju da mnogi prolaznici neće ni primijetiti da hranite svoje dijete dok sjedite na klupi u parku.

Publika za vrijeme dojenja

Isprva se vjerojatno nećete osjećati ugodno ako netko od rodbine prilikom dolaska u vaš dom želi prisustvovati dojenju, no ako želite biti nasamo sa vašom bebom prilikom dojenja, slobodno to dajte na znanje prisutnima. Uvijek se možete povući u drugu sobu dok nahranite bebu. Isto tako, ukoliko ste u posjetu prijateljima i rodbini neka vam ne bude neugodno zamoliti ih za malo samoće ukoliko je vama tako ugodnije.