Trudnoća.hr > Beba > Dojenje i dohrana > Dojenje blizanaca

Dojenje blizanaca

Prednosti dojenja blizanaca

Bili majka jednog djeteta ili blizanaca, dobrobiti dojenja su jednake. Vaše dijete dojenjem dobiva sve što mu je potrebno za rast i razvoj i istraživanja pokazuju kako dojene bebe imaju manju opasnost od infekcije mokraćnog sustava, upale uha, upale pluća i mnogih drugih bolesti. Ne postoji način kako tijelo pripremiti za dojenje, za to je zadužen isključivo vaš um. Uz to što je majčino mlijeko savršena hrana za vaše dijete, ujedno je i najjeftinije i najjednostavnije.

Prvi dani dojenja možda će biti izrazito naporni dok vi i bebe ne uđete u neku svoju rutinu, no nakon toga moći ćete ih podojiti gdje god bili bez komplikacija sa pripremama bočice, pravilnim čuvanjem kako se kada ste izvan vašeg doma ne bi ohladilo i slično. Vaše bebe će se možda razvijati jednakom brzinom, imati potrebu za hranjenjem u isto vrijeme i u tom slučaju će hranjenje zahtijevati znatno manje vremena. No, u većini slučajeva se ipak djeca razvijaju različitim tempom, jedna beba više jede od druge, razmaci između dva podoja nisu jednaki i to je nešto što nećete moći promijeniti sve dok vaše bebe ne dođu do faze podjednakih potreba za mlijekom i tada ćete moći dojiti istovremeno. Dojenje na obje dojke istovremeno znatno povećava proizvodnju mlijeka.

Nastavite čitati članak niže...

Najčešći strahovi majki blizanaca

Hranjenje obje bebe istovremeno isprva će se činiti kompliciranim te ćete vjerojatno na početku trebati pomoć partnera kako bi namjestili bebe na dojke, dok će s vremenom kada bebe očvrsnu, a vi uhodate sa dojenjem namještanje beba biti vrlo jednostavna rutina.

Nema razloga za zabrinutost da nećete imati dovoljno mlijeka jer njegova proizvodnja funkcionira jednako kao i kada dojite samo jedno dijete. Organizam jasno prepoznaje koliko je mlijeka potrebno ovisno o broju podoja i dužini trajanja podoja i toliko mlijeka se stvara. Majkama koje su prvih dana nakon poroda iz nekog razloga razdvojene od blizanaca preporučuje se redovito izdajanje kako bi se dodatno potaknula proizvodnja mlijeka, a ujedno, ako su vaše bebe u inkubatoru možete zamoliti medicinsko osoblje da im na bočicu daju vaše izdojeno mlijeko.

Žene koje doje svoje bebe izložene su znatno manjoj opasnosti od raka dojke, raka jajnika i pojave osteoporoze u starosti.

Pronaći  idealan položaj za dojenje u prvim danima će biti pravi izazov. Kako bi si olakšali savladavanje tog perioda svakako na vrijeme kupite jastuk za dojenje. On će, ako je dovoljno velik biti idealna potpora majci kako ne bi došlo do bolova u leđima, a ujedno će olakšati namještanje blizanaca na dojenje. Nekim majkama najbolje odgovara dojenje ležeći, no sve ovisi o obliku vaših dojki te samim bebama. Dok su neke vrlo mirne kada se stave na dojku, druge bebe su vrlo živahne, što će vam otežavati dojenje, osobito ako pokušavate dojiti obje bebe istovremeno.

Čak i kada se jednom uspostavi redovito dojenje, ne znači da ćete uvijek imati dovoljno mlijeka. Mnoge majke svjedoče kako u 2. i 3. mjesecu često dolazi do takozvanog „skoka u razvoju“ kada su djeca razdražljiva i djeluju gladno bez obzira na to što su redovito hranjena kao i do tada. Ne brinite, uz redoviti nastavak dojenja proizvodnja mlijeka se nastavlja i već nakon nekoliko dana količina proizvedenog mlijeka će biti dovoljna za nahraniti vaše bebe.

Prednosti dojenja za majke

Uz prednosti za bebe ne treba zanemariti i mnogobrojne koristiti dojenja za samu majku. Žene koje doje svoje bebe izložene su znatno manjoj opasnosti od raka dojke, raka jajnika i pojave osteoporoze u starosti. Ujedno, bliskost koja se stvara kontaktom majčine i bebine kože u trenutcima dojenja je nezamjenjiva. Također, krvarenje nakon poroda mnogo je obilnije kod majki blizanaca zbog veće površine koju je posteljica zauzimala i znatno tanje maternice. Oksitocin koji se izlučuje prilikom dojenja potiče blago stezanje maternice koje ubrzava oporavak nakon poroda. Vrlo je bitno zbog potreba djece ne zanemariti svoje osobne potrebe. Vodite računa o dovoljnom unosu tekućine u organizam. Najbolje je za vrijeme dojenja imati uz sebe bočicu vode i voćku ili neke zdrave grickalice. Zdrava prehrana je ključ stvaranja mlijeka, tako da nemojte to zanemarivati.

Poze za dojenje

Ukoliko dojite svaku bebu zasebno, više o najčešćim pozama dojenja pročitajte ovdje.

Dok neke majke vode pisanu evidenciju kada su koju bebu dojili i iz koje dojke, kako bi izbjegli opterećivanje sa time preporučujemo vam najčešću tehniku kada svaka beba ima „svoju“ dojku te svakih tjedan dana zamjenite bebama strane prilikom dojenja. Česte promjene dojke mogle bi dovesti do toga da beba pije samo „laganije“ mlijeko koje prvo dolazi i ne dođe do onog zadnjeg, najhranjivijeg jer je prilikom sljedećeg podoja stavljeno na drugu dojku. Mijenjanje dojke pri svakom podoju savjetuje se samo ako primjećujete da jedna beba znatno manje jede te bi to moglo smanjiti proizvodnju mlijeka u toj dojci.

Ukoliko želite dojiti obje bebe istovremeno na ovoj slici možete vidjeti najčešće poze i izabrati onu koja vam najviše odgovara.

Poze za dojenje blizanaca

Majkama koje su prvih dana nakon poroda iz nekog razloga razdvojene od blizanaca preporučuje se redovito izdajanje kako bi se dodatno potaknula proizvodnja mlijeka, a ujedno, ako su vaše bebe u inkubatoru možete zamoliti medicinsko osoblje da im na bočicu daju vaše izdojeno mlijeko.