Trudnoća.hr > Beba > Dojenje i dohrana > Dohrana bebe – detaljni vodič

Dohrana bebe – detaljni vodič

Ukoliko majka ima dovoljno mlijeka, te se uz kontinuirano dojenje na zahtjev beba lijepo razvija i dobiva na težini, nije potrebno uvođenje adaptiranog mlijeka ni krute hrane čak ni nakon 6. mjeseca. Ako majka iz nekog razloga nije u mogućnosti dojiti ili jednostavno nema dovoljno mlijeka, adaptirano mlijeko će biti potrebno već od najranijih dana.

Kako bi se postigla željena gustoća kašice dovoljno je dodati malo vode u kojoj se povrće, odnosno voće kuhalo.

Nakon 6. mjeseca života preporučuje se postupno uvođenje dohrane, odnosno krute hrane, u djetetovu prehranu. Prije tog perioda djetetov probavni sustav je još nedovoljno razvijen te je veća opasnost od alergijskih reakcija. U početku bi to trebao biti jedan obrok (iako će isprva dijete pojesti svega žličicu do dvije pripremljene kašice) i najbolje bi bilo dati ga djetetu tokom dana kako bi se prije noći uočile moguće alergijske reakcije na pojedinu namirnicu. Za svaku namirnicu koja se nova uvede u prehranu trebalo bi djetetu dati nekoliko dana privikavanja na taj novi okus prije nego li se uvede slijedeća.

Nakon davanja krute hrane, osobito ako je dijete pojelo vrlo malo, pokušajte mu dati dojku kako bi bili sigurni da dijete nije ostalo gladno. Kada dijete s vremenom prihvati namirnicu i počne jesti veće količine, nije potrebno hranjenje završiti dojenjem niti dodavati izdojeno mlijeko u kašice kako neki izvori tvrde. Kako bi se postigla željena gustoća kašice dovoljno je dodati malo vode u kojoj se povrće, odnosno voće kuhalo.

Nastavite čitati članak niže...

Kojim redoslijedom uvoditi krutu hranu?

Voće/ povrće– Ovdje su mišljenja podijeljena. Dok neki smatraju kako bi trebalo započeti sa voćnim kašicama, neki tvrdi upravo suprotno, da će se dijete kada se privikne na prirodno sladak okus voća znatno teže priviknuti nakon toga na okus kuhanog povrća koje samo po sebi i nije izrazito bogato okusima, osobito bez dodavanja soli i začina kako se pripremaju domaće kašice. S druge strane, majčino mlijeko na koje se dijete priviknulo od najranijih dana također je slatkasto te smatramo kako zaista ne može uvođenje prvo voća u krutoj prehrani rezultirati odbacivanje povrća.

Žitarice– U početku bi žitarice bilo dobro uvesti kao kašicu sa nekim voćem ili povrćem na koje se dijete već naviknulo, na primjer kašica od jabuke i riže ili mrkve i riže.

Meso– S obzirom da se dosta teško probavlja, meso se preporučuje uvoditi u prehranu nešto kasnije, kada se dijete već privikne na voće, povrće i žitarice.

Mlijeko i mliječni proizvodi– Kako mlijeko životinjskog porijekla ne zadovoljava djetetove potrebe, savjetuje se izbjegavati ga barem do navršene 1.godine života.

Dojenje i kruta hrana

Majkama koje intenzivno doje svoju djecu preporučuje se da se žitarice ne uvode u većoj količini jer bi moglo doći do pretjeranog debljanja. Razlog tome je visok udio ugljikohidrata iz žitarica, a istovremeno su oni vrlo dobro zastupljeni u majčinu mlijeku. Poznato je da sva hrana koju dojilja pojede svakodnevno mijenja okus majčina mlijeka, pa iz tog razloga dolazimo do zaključka da je dijete već priviknuto na česte promjene okusa hrane. Ukoliko vaša beba odbija krutu hranu, možda jednostavno nije spremna za taj korak. Dajte svom djetetu tjedan- dva predaha pa onda pokušajte ponovno sa uvođenjem voća ili povrća.

Kravlje mlijeko se ne preporučuje dodavati kašicama jer je s obzirom na svoj sastav ne sadrži dovoljno željeza te su kod djece koja rano započnu sa konzumacijom kravljeg mlijeka mnogo češće anemije. Kravlje mlijeko sadrži mnogo neprimjerenih bjelančevina koje opterećuju bubrege i povećavaju opasnost od alergija te ne sadrži dovoljne količine cinka, joda, vitamina i esencijalnih masnih kiselina koje su djetetu prije potrebne za razvoj. Nadalje, količine natrija, kalija i florida su znatno više u kravljem mlijeko nego što je preporučen unos kod malene djece.

Ukoliko majka iz nekog razloga nije u mogućnosti dojiti, svakako se savjetuje dati prednost adaptiranom mlijeku ispred bilo kojeg životinjskog. Adaptirano mlijeko dobiva se iz kravljeg, ali je istovremeno maksimalno prilagođeno djetetovim potrebama.

Alergije na hranu

Upravo kako bi se moglo pravovremeno reagirati savjetuje se u djetetovu prehranu uvoditi postepeno jednu po jednu namirnicu. Tek tjedan dana nakon uvođenja namirnice na koju je dijete dobro reagiralo i nisu se javili nikakvi simptomi koji bi upućivali na alergiju moguće je uvesti novu namirnicu. Ovaj proces možda je nešto dugotrajniji, ali je svakako najsigurniji za dijete jer ćete u slučaju javljanja alergije znati na koju je točno namirnicu dijete alergično.

Alergijska reakcija kod vrla malene djece većinom se javlja u kratkom roku nakon konzumiranja hrane, te je stoga dobro eksperimentirati s novim namirnicama upravo tokom dana, najbolje prijepodne kako bi se na vrijeme moglo reagirati ukoliko se javi alergija. Dok se kod neke djece jave vrlo blagi simptomi, kod druge oni mogu biti vrlo izraženi.

Neki od najčešćih simptoma koji ukazuju na alergijsku reakciju su:

 • osip (crvene točkice po tijelu koje podsjećaju na ubod komarca)
 • svrbež
 • problemi s disanjem
 • oticanje
 • kihanje
 • mučnina
 • povraćanje
 • proljev
 • gubitak svijesti ili ošamućenost
 • bljedilo
 • suzenje očiju

Najčešći okidači alergije koji kod gotovo 90% djece izazovu alergijsku reakciju ukoliko se uvedu prerano u prehranu su: kikiriki, kravlje mlijeko, jaja, pšenica, soja, orašasti plodovi, agrumi, svinjetina, plodovi mora, čokolada i prehrambeni aditivi.

Period uvođenja namirnice

 

Žitarice

 

Povrće

 

Voće

 

Meso i proteini

Mlijeko i mliječni proizvodi

Suho voće i orašasti plodovi

6.-9.mjesec

Riža

Proso

Tapioka

 

(sve kuhano)

Mrkva

Brokula

Krumpir

Kupus

(sve kuhano)

Jabuke

Kruške

Breskve

Trešnje

(sve kuhano)

Puretina

Janjetina

Zečetina

Majčino

Adaptirano

Ništa

9.-12.mjesec

Ječam

Raž

Zob

Heljda

Šparoge

Cvjetača

Avokado

Klice

Kelj pupčar

Grožđe

Bobičasto voće

Šljive

Banane

Teletina

Piletina

Govedina

Majčino

Adaptirano

Biljno ulje, hladno tiješnjeno najbolje maslinovo

12.-24.mjesec

Kukuruz

Pšenica

Špinat

Rajčica

Krastavac

Mahunarke

Salata

Agrumi

Jagode

Mango

Lubenica

 

Svinjetina

Riba

Jaja

 

Jogurt

Mlijeko

Sir

 

Sušeno voće

Nakon 2. godine

Sve

Sve

Sve

Sve

Sve osim sladoleda

Sve