Trudnoća.hr > Beba > Dojenje i dohrana > Adaptirano mlijeko

Adaptirano mlijeko

Kao što sve majke zasigurno znaju, majčino mlijeko je daleko najbolja hrana za vašu bebu. Adaptirano mlijeko se preporučuje isključivo u slučajevima kada je zbog bolesti ili neke druge okolnosti nemoguće dojiti (kada majka nema mlijeka ili je zabranjeno dojiti zbog lijekova koje majka mora uzimati). Vjerujemo da svaka majka želi najbolje za svoje dijete, odnosno da nitko neće staviti izgled dojki nakon dojenja ispred dobrobiti vlastitog djeteta.

Adaptirana formula održava dijete nešto duže sitim nego što je to slučaj sa majčinim mlijekom, te se upravo iz toga razloga savjetuje davanje adaptiranog mlijeka prije spavanja kako bi dijete odspavalo veći dio noći bez buđenja i dohranjivanja.

Nastavite čitati članak niže...

Unatoč tome što postoji mnogo vrsta adaptiranog mlijeka nijedna od njih nije potpuno prilagođena bebi da bi imala utjecaj na djetetov razvoj kao majčino mlijeko. Poznato je da majčino mlijeko mijenja svoj sastav upravo kako se mijenjaju i djetetove potrebe. Istovremeno sadrži mnoštvo antitijela koje dijete štite od bolesti. Neke majke koje doje se odlučuju za adaptirano mlijeko kada se moraju vratiti na posao. Ukoliko je moguće, preporučuje se redovito izdajanje, čak i za vrijeme radnog vremena te pohranjivanje izdojenog mlijeka koje se može čuvati u hladnjaku dan do dva ili u zamrzivaču čak i više od mjesec dana bez da izgubi svoja najvrjednija svojstva. Žene koje žele nastaviti sa dojenjem i nakon povratka na posao moraju imati na umu da će se bez kontinuiranog izdajanja proizvodnja mlijeka znatno smanjiti.

S druge strane, potreba za adaptiranim mlijekom se može javiti i kod žena koje kontinuirano doje, no njihove bebe svejedno ne dobivaju na težini ili napreduju vrlo sporo. Često je mišljenje kako je razlog tome majčino „preslabo“ mlijeko. Kako smo već naveli, majčino mlijeko sadrži idealan omjer svih potrebnih sastojaka za djetetov napredak, jedini moguć razlog što dijete ne dobiva dovoljno na težini je premala količina proizvedenog mlijeka. U tom slučaju se savjetuje uvođenje adaptiranog mlijeka za početak samo jednom dnevno, obično prije spavanja. Kroz nekoliko dana bi trebali vidjeti napreduje li vaše dijete. Dijete i dalje što češće stavljajte na dojku kako bi potaknuli proizvodnju mlijeka.

Kada nema potrebe za uvođenjem adaptiranog mlijeka?

Sljedeći kriteriji ukazuju na to da majka ima dovoljno mlijeka za dojenje i da dodavanje adaptiranog mlijeka nije potrebno:

  • Tijekom prvog mjeseca trebali bi dojiti najmanje osam do dvanaest puta dnevno.
  • Nakon navršenog prvog mjeseca broj dnevnih podoja se može smanjiti na najmanje sedam.
  • Redovito vaganje vaše bebe pokazuje da postupno dobiva na težini.
  • Vaša beba ima šest do osam mokrih pelena dnevno.
  • Redovita stolica žućkaste boje (kod neke djece nakon svakog obroka).
  • Dijete nije razdražljivo, lijepo spava i veselo je.

Kada je potrebno uvesti adaptirano mlijeko?

Ukoliko sumnjate da vaše dijete uz dojenje na zahtjev ne dobiva dovoljno na težini, svakako se savjetujte sa liječnikom kako bi mogao češće vagati vašu bebu i utvrditi postoji li potreba za uvođenjem dodatnih obroka adaptiranog mlijeka. Bebe nakon rođenja izgube i do 10% svoje porođajne težine i to je sasvim normalno, no nakon 5.dana života bi one trebale početi dobivati na težini. Oko 2.tjedna starosti trebale bi postignuti barem težinu koju su imale pri porodu. Ukoliko su vaše grudi i neposredno nakon dojenja tvrde i osjećate da nisu prazne, znači da imate dovoljno mlijeka, ali zbog nekog razloga dijete ne može dovoljno sisati, te se najbolje savjetovati sa patronažnom sestrom kako bi vam mogla ukazati na moguće greške kod dojenja. Ovo je čest slučaj kod majki koje doje svoje prvo dijete. Ako se kroz tjedan dana stanje ne popravi vjerojatno će biti potrebno uvesti dodatne obroke adaptiranog mlijeka.

Kada se može započeti sa adaptiranim mlijekom?

Ukoliko imate mlijeka, no želite uvesti dodatne obroke adaptiranog mlijeka, bilo bi dobro prvih mjesec dana isključivo dojiti kako bi dijete steklo rutinu dojenja i tada jedan obrok adaptiranim mlijekom neće narušiti stečenu rutinu dojenja. Ukoliko mlijeka nemate ili iz nekog razloga ne smijete dojiti sa adaptiranim mlijekom se može započeti već od prvih dana. Postoji mnogo vrsta adaptiranog mlijeka. One su najčešće grupirane u više linija proizvoda namijenjene različitim dobnim skupinama. Ujedno je i svaka linija maksimalno prilagođena djetetovom probavnom sustavu koji još nije potpuno razvijen i neodgovarajuće adaptirano mlijeko moglo bi prouzročiti zatvor, proljev ili kolike.Žene koje su prošle mnogobrojne faze privikavanja na adaptirano mlijeko sa svojim bebama svjedoče tome da se adaptirana mlijeka namijenjena istoj dobroj skupini bitno razlikuju po okusu. Malena je vjerojatnost da će upravo prvo adaptirano mlijeko koje ponudite svoje djetetu njemu savršeno odgovarati. Vjerojatno će biti potrebno promijeniti nekoliko vrsta dok ne dođete upravo do onog koje vašoj bebi najbolje odgovara.

Žene koje žele nastaviti sa dojenjem i nakon povratka na posao moraju imati na umu da će se bez kontinuiranog izdajanja proizvodnja mlijeka znatno smanjiti.

Ukoliko adaptirano mlijeko uvodite uz dojenje koristite bočicu koja ima dudicu koja nalikuje majčinoj bradavici. Upravo tako ćete smanjiti opasnost da će beba odbiti dojenje nakon adaptirane formule.Adaptirana formula održava dijete nešto duže sitim nego što je to slučaj sa majčinim mlijekom, te se upravo iz toga razloga savjetuje davanje adaptiranog mlijeka prije spavanja kako bi dijete odspavalo veći dio noći bez buđenja i dohranjivanja. Ukoliko primjetite nakon davanja adaptiranog mlijeka da vaše dijete ima proljev ili povraća ili ako slučajno primjetite tragove krvi obavezno se javite liječniku. Moguće je da djetetu ne odgovara isključivo ta vrsta adaptiranog mlijeka, no postoji mogućnost da se radi o netoleranciji na kravlje mlijeko.

Priprema adaptiranog mlijeka

Adaptirano mlijeko priprema se sa kupljenom vodom za bebe ili prokuhanom vodom iz slavine. Prije nego umiješate adaptirano mlijeko u prahu, prokuhana voda se treba ohladiti na barem 50°C kako se ne bi uništili vrijedni sastojci. Prije hranjenja potrebno je malo adaptiranog mlijeka kapnuti na zapešće. Idealna temperatura za hranjenje je oko 37°C, što znači da ne bi trebali osjetiti toplinu kada kapnete sadržaj bočice na ruku. Ukoliko osjetite da vas mlijeko grije, znači da će djetetu biti prevruće te ga je potrebno rashladiti.

Adaptirano mlijeko se uvijek mora pripremati svježe, neposredno prije hranjenja. Ukoliko idete na put ili iz nekog razloga nećete imati gdje ugrijati vodu, dobro je prokuhanu vodu staviti u termosicu , a u bočicu unaprijed staviti potrebnu količinu adaptiranog mlijeka, te kada zatrebate hranu samo pomiješati. Ovo je ujedno i najbrži način za pripremiti noćni obrok, kada sve imate spremno i dovoljno je samo pomiješati s vodom. Ovako se vaša beba kada se probudi zbog hranjenja neće potpuno razbuditi čekajući obrok, te će stoga i znatno lakše zaspati nakon hranjenja.

Ništa manje bitna je i redovita sterilizacija bočice. Danas već postoje mnogobrojni sterilizatori bočica, a moguće je i jednostavno prokuhati bočicu.

Više o sterilizaciji bočica pročitajte u našem članku „Hranjenje na bočicu“.