Trudnoća.hr > Beba > Bebino zdravlje > Žutica

Žutica

Žutica se nešto češće pojavljuje kod dojene djece, ali i duže traje nego kod djece hranjene adaptiranom formulom.

Novorođenačka žutica

Žutica kod novorođenčadi pojavljuje se uslijed previsoke razine bilirubina u bebinom organizmu. Dijete se rađa sa viškom crvenih krvnih zrnaca koja se po rođenju razgrađuju. Jetra prilikom razgradnje stvara upravo spomenuti bilirubin jer nije dovoljno razvijena kako bi sama izlučila sav bilirubin i tada se pojavljuje žuti pigment kod beba, najčešće se može primijetiti po žutim bjeloočnicama i koži koja poprima žućkastu boju. Obično se blagi oblik žutice pojavi kod gotovo svih beba u prvih tjedan do dva nakon rođenja. Upravo ta vrsta žutice se naziva fiziološkom te je potpunom normalan proces prilikom razvoja bebina organizma. Kako je kod nedonoščadi jetra slabije razvijena, pojava žutice kod te djece je češća, no u većini slučajeva već nakon najviše dva tjedna nestaje.

Nastavite čitati članak niže...

Razina bilirubina

Ukoliko razina bilirubina naraste vrlo visoko obično se bebe podvrgava fototerapiji kojom se izlažu posebnom svjetlu koje omogućava razgradnju bilirubina i omogućava mu da se izluči iz tijela putem urina. U blagim oblicima žutila savjetuje se rodiljama  da djeca više vremena provode na suncu koje isto tako pospješuje razgradnju i samim time će žutica prirodnim putem proći. Ako razina bilirubina bude zabrinjavajuće visoka liječnici će vas zadržati u bolnici duže nakon poroda i redovito pratiti bebinu krvnu sliku kako bi se na vrijeme uočile i najmanje promjene u razini bilirubina u krvi. U najtežim slučajevima, do kojih dolazi rijetko i uslijed nedostatnog liječničkog nadzora, može doći do oštećenja mozga.

Žutica i dojenje

Žutica se češće pojavljuje kod dojene djece, odnosno udio bilirubina pronađen u krvi veći je kod dojene djece nego one hranjene adaptiranom formulom. Uzrok tome se još ne može sa sigurnošću utvrditi, no pretpostavlja se da neki od sastojaka majčinog mlijeka potiče crijevnu apsorpciju bilirubina koji se potom vraća u krvotok. Kod dojenih beba stoga žutica može potrajati nešto duže, čak i nakon 3.tjedna djetetova života. Ukoliko se dijete podvrgava fototerapiji to može bitno smanjiti  broj redovitih podoja s obzirom na djetetovu odvojenost od majke za vrijeme same terapije koja se može odvijati na kraći period po više intervala ili se dijete izlaže fototerapiji tokom cijelog jednog dana čime je dojenje onemogućeno.

Žutica se nešto češće pojavljuje kod dojenje djece, ali i duže traje nego kod djece hranjene adaptiranom formulom.

Ukoliko je razina bilirubina u krvi niža od 20mg/dl obično se dijete ne podvrgava terapiji već se pod nadzorom liječnika daje djetetu vremena da mu se jetra dovoljno razvije i samo prebrodi žuticu. Kod težih slučajeva se majkama nekada savjetuje djetetu uz dojenje davati vodu sa šećerom ili dojenje zamjeniti adaptiranim mlijekom na kratak rok dok se nalazi ne poprave. No, to najčešće nije potrebno jer kod tek 5% novorođenčadi se radi o težem obliku žutice kod kojeg su potrebne takve intervencije. U najtežim slučajevima koji su izrazito rijetki liječnici mogu procijeniti da je potrebno promijeniti djetetovu krv ako se nakon nekog perioda fototerapija stanje ne počne popravljati.

Bebe sa žuticom obično su mnogo mirnije, jako uspavane, no potrebno ih je redovito buditi za dojenje kako dijete ne bi dodatno oslabilo. Ponekad će dijete biti vrlo teško probuditi, no to znači da je ono u tom trenu u fazi najdubljeg zna, pa pokušajte ponovno za nekoliko minuta kada će vjerojatno nastupiti faza znatno laganijeg sna.

Bebe sa žuticom obično su mnogo mirnije, jako uspavane, no potrebno ih je redovito buditi za dojenje kako dijete ne bi dodatno oslabilo.

Nedovoljno dojenje može dovesti do dehidracije i preslabog hranjenja te se ukoliko dijete oslabi žutica može znatno pojačati. S obzirom na to da se bilirubin izlučuje putem stolice, a mlijeko djeluje kao laksativ, jasno je koliko korisno može biti obilno dojenje koje će i osnažiti dijete i ujedno potaknuti na probavu i izlučivanje viška bilirubina iz tijela. Pokazatelj da beba do 4.dana života dovoljno jede jesu 3-4 stolice dnevno i 4-6 mokrih pelena tokom 24 sata. Nakon 4. dana stolica bi trebala postajati sve više žuta, za razliku od izrazito tamnog i ljepljivog mekonija.

 

Produžena žutica

Produžena žutica u većini slučajeva je zapravo učestala fiziološka žutica čije trajanje se produžilo zbog intenzivnog dojenja. Neki liječnici savjetuju prestanak dojenja na 24 do 48 sati kako bi se vidjeli popravljaju li se djetetovi nalazi. Ukoliko je to nužno potrebno, za vrijeme kada ne dojite obavezno vodite računa o redovitom izdajanju kako proizvodnja mlijeka ne bi stala i kako ne bi došlo do pojave mastitisa. Čak i kada se ne doji možete nakon izdajanja staviti dijete na grudi kako ne bi u tako ranim danima kada je već počelo učiti sisati to zaboravilo.