Trudnoća.hr > Beba > Bebino zdravlje > Zaušnjaci

Zaušnjaci

Što su zaušnjaci?

Zaušnjaci su virusna bolest koja se pojavljuje i kod djece i odraslih. Unatoč cijepljenju protiv zaušnjaka moguće je da obole i djeca, no u novije doba je to vrlo rijetko i danas obično obolijevaju mlađe odrasle osobe. Bolest se obično prenosi kihanjem, kašljanjem, ali i kontaktom sa neopranim rukama zaražene osobe. Problem je što se simptomi javljaju tek 15-ak dana nakon zaraze, ponekad nakon čak mjesec dana, a osoba je svo to vrijeme zarazna. Ako se vaše dijete zarazi vrlo je mala mogućnost ponovne zaraze tokom života.

Koliko su zaušnjaci opasni?

Kod malene djece moguće je da zaraza prođe bez izraženih simptoma ili su simptomi vrlo slabi, tako da je vrlo mali broj komplikacija prilikom zaraze kod malene djece. Simptomi koji se kod male djece pojavljuju nalikuju na prehladu te je zbog toga i teže prepoznati da se radi o zaušnjacima. Ukoliko se zarazi odrasla osoba veće su opasnosti od komplikacija kao što su upala mozga (encefalitis) ili pokrova mozga i leđne moždine (meningitis), upala gušterače ili gubitak ili slabljenje sluha. Kod muškaraca se može javiti i upala testisa koja u rijetkim slučajevima može dovesti do neplodnosti.

Nastavite čitati članak niže...

Simptomi zaušnjaka

Najprepoznatljiviji simptom zaušnjaka je oticanje i bol podušnih žlijezda koje su zadužene za izlučivanje slike, a smještene su ispod i ispred ušiju. Bol se ponekad širi sve do ispod vilice. Obično prvo natekne jedna žlijezda, a tek nakon nekoliko dana i druga. Kod malene djece može doći do groznice i problema sa gutanjem zbog natečenih žlijezda te samim time i slabljenja apetita.

Što učiniti ako je moje dijete zaraženo zaušnjacima?

Ukoliko sumnjate da je vaše dijete zaraženo zaušnjacima svakako se odmah preporučuje odmah nazvati liječnika. Čak i blagi oblici zaušnjaka mogu dovesti do snažnog širenja ove virusne bolesti te se upravo iz tog razloga savjetuje telefonska konzultacije prije nego dijete dovedene u punu čekaonicu kod pedijatra kako bi smanjili mogućnost zaraze ostale djece. Obično zaušnjaci nestaju nakon 10 do 15 dana. Ukoliko vaše dijete ne može micati vratom, primjetite da je dijete mnogo manje aktivno, svakako posjetite liječnika u najkraćem mogućem roku. Ukoliko djetetu raste tjelesna temperatura i jave se febrilne konvulzije (cerebralni napadi kod visoke tjelesne temperature), teškoće sa disanjem ili ako primjetite da djetetova koža postaje plava odmah nazovite hitnu pomoć.

Liječenje zaušnjaka

Ne postoji specifičan lijek koji bi izliječio zaušnjake s obzirom na to da se radi o virusnoj bolesti, no evo nekoliko savjeta kako pomoći vaše djetetu da se što prije oporavi:

  • Ako liječnik smatra da je u redu, možete djetetu dati blagi analgetik kako bi bolovi bili blaži (nikako se ne preporučuje malenoj djeci davati aspirin).
  • Dijete treba unositi mnogo tekućine, najbolje vode ili čaja.
  • Pijenje tekućine može biti bolno te se preporučuje stavljanje toplih vlažnih obloga oko vrata kako bi upaljene žlijezde bile manje bolne.