Trudnoća.hr > Beba > Bebino zdravlje > Stiže novo obvezno cjepivo za bebe

Stiže novo obvezno cjepivo za bebe

Izvor fotografije: Press

Od 2019. godine u obvezni kalendar cijepljenja u Hrvatskoj ulazi cijepljenje djece protiv bakterije pneumokoka. Ta je bakterija izrazito rasprostranjena kod vrtićke djece, uzrokuje upale grla, sinusa, bronha, pluća i uha, otrovanje krvi a,rjeđe, i meningitis. U zadnje vrijeme naročito uzrokuje komplicirane upale pluća s dugotrajnim posljedicama na organizam.

Pneumokokna infekcija najčešće pogađa organe dišnoga sustava – srednje uho, sinuse i pluća. Simptomi su bol u uhu, bol u kostima lica, kašalj. Infekcija se razvija u nekoliko dana, počinje u gornjim dišnim putovima i nakon nekoliko dana spušta se u donji dio dišnoga sustava.

Nastavite čitati članak niže...

No, postoji 90 serotipa pneumokoka, a dosad se cijepilo protiv njih 7, 10 ili 13 – pa je pitanje koje je cjepivo najprimjerenije te što je s ostalim serotipima na koje cjepivo ne djeluje.

Danas na tržištu postoje dvije vrste cjepiva – PCV 10 i PCV 13 – oba su registrirana na tržištu Europske unije, no cjepivo PCV 13 sadrži tri dodatna serotipa(19 a, 6 a i 3, koja nisu sadržana u cjepivu PCV 10). Prema preporukama Hrvatskog pedijatrijskog društva cjepivo PCV 13 prikladnije je za Hrvatsku, budući da su upravo serotipi 19 a i 6 kod nas učestali i problematični zbog visoke otpornosti na djelovanje antibiotika.

Serotip 19 a ujedno uzrokuje najgore oblike pneumokoknih bolesti, a javlja se u 47 % djece mlađe od pet godina.Cjepivo PCV 13 koristi se u 109 zemalja svijeta, među ostalim u SAD-u, Kanadi i većini zemalja EU-a, dok se PCV 10 koristi u 39 zemalja, a većinom se radi o afričkim i južnoameričkim zemljama.

Ako se 13-valentnim cjepivom pokriva samo 13 serotipa, što je s ostalim serotipima? Struka misli da serotipi koji nisu obuhvaćeni cjepivom nisu invazivni, pa ne predstavljaju veću opasnost.

Kada se gledaju podaci iz literature, u zemljama koje su imale 7 valentno cjepivo pa potom uvele 13 valentno cjepivo, vidi se značajan pad pobolijevanja. Zbog toga se čini da je uvijek bolje odabrati cjepivo s više serotipa.

Treba znati kako od pneumokoknih bolesti obolijevaju uglavnom zdrava djeca te cijepljenje samo rizičnih skupina nikako nije dovoljno za zaštitu cjelokupne populacije.

Hrvatska i Estonija jedine u EU nemaju cijepljenje protiv pneumokoka u nacionalnom kalendaru pa struka smatra kako je ulazak cjepiva u Nacionalni kalendar cijepljenja veliki napredak u prevenciji zdravlja djece, jer će smanjiti broj pneumokoknih infekcija, bolovanja i izostanaka djece iz škole.

Prof. dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, smatra da bi „uvođenje pneumokoknog cjepiva znatno smanjilo troškove što se tiče potrošnje antibiotika, smanjilo bi rezistenciju i napokon bismo imali zdravu djecu.“ Vjeruje da bi većina roditelja pristala cijepiti djecu kad bi cijepljenje bilo obvezno. Sada se „na teret HZZO-a u Hrvatskoj protiv pneumokoka mogu cijepiti samo djeca rođena s težim srčanim anomalijama i starije dobne skupine oboljele od dijabetesa, srčanih i kroničnih plućnih bolesti. Ostali cjepivo plaćaju oko 500 kuna. Kad bi bilo među redovnim cjepivima, cijena bi mu bila mnogo niža“, ističe Tešović.

Kada cjepivo postane dio Nacionalnog kalendara cijepljenja, a to je u osnovi politička odluka, djeca će se cijepiti u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci. „Nije potrebna nikakva posebna priprema. Prije cijepljenja dijete mora biti zdravo i treba ga pregledati pedijatar. Prije cijepljenja nije potrebno davati nikakve antipiretike i analgetike unaprijed, eventualno zbog smanjenja osjećaja boli uboda igle može se staviti krema na mjesto uboda, a starijoj djeci važno je objasniti, na njima prihvatljiv način, što će se događati u ordinaciji kako bi eventualna bojazan bila što manja“, ističe pedijatrica Iva Palčić, dr. med., uži specijalist pedijatrijske nefrologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena.