Trudnoća.hr > Beba > Bebino zdravlje > Sling marama i sigurnost bebe

Sling marama i sigurnost bebe

U današnje vrijeme mnoge mame se odlučuju na korištenje sling marame kako bi si olakšale svakodnevne aktivnosti uz malenu bebu. U sling marami beba je cijelo vrijeme uz mamu, pa tako oboje imaju osjećaj sigurnosti. Zimi je sling marama odličan izbor i jer omogućuje da majka svojim tijelom dodatno ugrije dijete.

Prije nego krenete u bezbrižnu šetnju gradom sa bebom u sling marami, potrebno je pobrinuti se za sigurnost djeteta. Obratite pažnju na sljedeće točke kako bi beba bila potpuno sigurna uz vas.

Nastavite čitati članak niže...

Pročitajte uputstva

Smatrate da je korištenje marame prejednostavno da bi čitali upute? Razmislite još jednom, radi se o sigurnosti vašeg djeteta. Većina nosiljki za djecu, pa tako i sling marame dolaze u pakiranju sa uputstvima. Detaljno ih pročitajte. Ako postoje nejasnoće obratite se u trgovinu gdje je marama kupljena kako bi dobili savjet stručnjaka.

Obratite pažnju na djetetov položaj

Čak i kada mislite da je marama postavljena kako treba i vi se osjećate vrlo ugodno, nužno je provjeriti koliko marama ostavlja slobode djetetu. Dijete ne smije biti pretjerano stisnuto kako mu marama ne bi otežavala disanje. Istovremeno, mora biti dovoljno čvrsto svezano da je privijeno uz vaše tijelo. Bebina glava i lice nikada ne bi smjeli biti prekriveni maramom. Ukoliko izlazite na hladnoću na kratke relacije (od stana do auta) mnogo je sigurnije dijete prekriti dekicom nego povlačiti maramu djetetu preko glave.

Dijete ne bi smjelo biti previše sklupčano jer bi mu to tijekom šetnje moglo otežavati disanje. Glavica uvijek treba biti odignuta od vrata toliko da u udubljenje može staviti prst. Prilikom hodanja poželjno je da pridržavate bebinu glavicu, osobito ako se radi o vrlo malenoj bebi koja to još uvijek ne može sama.

Redovito provjeravajte maramu

Iako ćete sa bebom u sling marami moći bezbrižno šetati bez zafrkancije sa kolicima, ne zaboravite redovito provjeravati čvrstoću marame. Povremeno potegnite maramu rukom kako bi provjerili je li marama slučajno otpustila tijekom hodanja.

Provjeravajte djetetovu temperaturu

Kada toplo odjeveno dijete stavite u sling maramu, imajte na umu da je djetetu to još jedan sloj odjeće koji ga grije. Vrlo često djeci bude prevruće u sling marami. Ukoliko dijete negoduje, ne znači da ne voli da ga nosite u marami, možda mu je jednostavno prevruće.