Trudnoća.hr > Beba > Bebino zdravlje > Pelenski osip

Pelenski osip

Pelenski osip se vrlo često pojavljuje, osobito kod beba između devet i dvanaest mjeseci starosti. Ponekad se osip javlja u vrlo blagom obliku i prolazi već kroz dva dana nakon mazanja upaljenog područja, no ponekad može prijeći u gljivičnu infekciju i tada je potrebno posjetiti liječnika i obično liječenje traje nešto duže.

Kako izgleda pelenski osip?

Pelenski osip se obično u početku javlja samo na manjem mjestu te se s vremenom širi. Najčešće zahvaća područje genitalija i pregib na nogama gdje dolazi rub pelene. Obično je upaljena koža primjetno suša od okolnog područja, no ukoliko je upala jača moguće je da koža bude iziritirana do te mjere da oštećena koža vlaži i time se produžuje period oporavka. Vlažna i topla područja su idealno okruženje za razvoj gljivica. Ukoliko primjetite crvenilo u predjelu koje pelena pokriva, ono će vjerojatno brzo nestati. Ako se radi o gljivičnoj infekciji ona se obično formira u više crvenih mrlja, takozvanih grozdastih nakupina i moguća je pojava bijelih točkica po nadraženom području. Ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji može doći do povišene tjelesne temperature i stvaranje malenih gnojnih prištića.

Nastavite čitati članak niže...

Što uzrokuje pelenski osip?

Najčešći uzrok pelenskog osipa je nadraženost vrlo nježne bebine kože zbog kontakta kože sa urinom i stolicom. Često se pojavljuje kod beba koje idu u vrtić jer tamo tete ne primijete odmah kada je potrebno mijenjati pelenu. Čak i današnje jednokratne pelene poznate po snažnom upijanju ostavljaju bebinu kožu blago vlažnom što pogoduje nadraživanju bebine kože. Nerijetko, pelenski osip se može pojaviti i kod beba koje se redovito presvlače i pravilno njeguju upravo iz razloga jer im je koža osjetljivija od kože ostalih beba. Osip može biti i alergijska reakcija kod promjene proizvođača pelena, vlažnih maramica ili dječje kozmetike (alergijski dermatitis). Isto tako, osip se može pojaviti kod početka uvođenja krute hrane u bebinu prehranu, kao i pojačana kiselost stolice ukoliko je majka koja doji konzumirala znatne količine naranči, rajčice i slično.

Koliko traje pelenski osip?

Blaži pelenski osip u pravilu traje dva do tri dana i osim crvenila ne uzrokuje bol ili svrbež kod bebe. Ukoliko se radi o alergijskom dermatitisu oporavak bi mogao biti nešto duži jer roditelji ne posumnjaju odmah da je crvenilo zbog nove vrste maramica ili pelena, pa je nakon ponovne promjene pelena potreban određeni period da se nadražena koža oporavi.

Ponekad se osip javlja u vrlo blagom obliku i prolazi već kroz dva dana nakon mazanja upaljenog područja, no ponekad može prijeći u gljivičnu infekciju i tada je potrebno posjetiti liječnika i obično liječenje traje nešto duže.

Ukoliko se razvije gljivična infekcija potrebno je nešto duže liječenje. Ako se osip ne smiri kroz dva dana svakako se savjetuje posjetiti liječnika kako bi utvrdio radi li se tek o snažnijem osipu ili ipak gljivičnoj infekciji koja zahtijeva liječenje posebnim kremama. Ukoliko krema protiv gljivica odgovara vašem djetetu nakon nekoliko dana trebalo bi se primijetiti znatno poboljšanje, no svakako se preporučuje mazati propisanom kremom cijeli period koji je liječnik propisao jer je kod gljivičnog oboljenja ukoliko se prerano prekine terapije vrlo velika šansa da će se gljivice ponovno vratiti.

Najbolji načini tretiranja pelenskog osipa

 • Često mijenjajte pelene kako bi iritirano područje što manje bilo izloženo vlazi.
 • Kod promjene pelene operite bebu mlakom vodom i vatom, izbjegavajte vlažne maramice barem dok se iritacija ne smiri i nakon pranja temeljito osušite bebinu kožu.
 • Neka beba što više vremena provodi bez pelene kako bi se na zraku oporavak oštećenog područja ubrzao.
 • Prilikom presvlačenja nanesite na bebinu guzu tanak sloj kreme i temeljito ga razmažite i to će biti dovoljna barijera da stolica i urin u peleni ne prodiru u kožu. Ukoliko se nanosi deblji sloj kreme, on može samo otežati bebinoj koži da diše.
 • Iako jednokratne pelene imaju veliku moć upijanja, to ne znači da bebina koža i dalje nije vlažna u peleni.
 • Dobro bi bilo, barem dok ste kod kuće, stavljati bebi platnene pelene jer je u njima, ukoliko se često mijenjanju koža znatno manje izložena vlazi.
 • Ukoliko primjetite osip odmah se zapitajte jeste li nedavno mijenjali pelene, vlažne maramice i kupku koju je dijete prije koristilo jer upravo se u tome često krije uzrok osipa.
 • Ukoliko primjetite osip, a još uvijek dojite, prisjetite se što ste jeli ili pili taj dan jer povećana kiselost u djetetovoj stolici dodatno nadražuje.
 • Osip je vrlo čest kada djetetov imunitet oslabi, zbog uzimanja antibiotika, rasta zubića ili tek slabe prehlade.
 • Ukoliko dođe do neravnoteže u bebinom probavnom sustavu, pa dođe do proljeva, problemi sa osipom bi se mogli pogoršati, te je tada potrebno odmah nakon obavljanja nužde mijenjati pelenu.

Kako spriječiti pelenski osip?

 • Najbolji način za obranu od pelenskog osipa je održavati bebinu guzu što više suhom. Kao što smo već napomenuli, ukoliko ste kod kuće, nakon svakog presvlačenja ostavite dijete neko vrijeme bez pelene.
 • Mijenjajte pelene dovoljno često da dijete ne bi bilo u prljavoj peleni kada je koža bebine guze stalno izložena vlazi.
 • Temeljito očistite bebu pri svakoj promjeni pelene, najbolje mlakom vodom i vatom ili sterilnom gazom, pokušajte što više izbjegavati vlažne maramice.
 • Prilikom presvlačenja pobrinite se da je beba potpuno suha i čista prije stavljanja nove pelene.
 • Korištenje pudera za bebe se ne preporučuje jer pojačava trenje i time dodatno iritira bebinu kožu.
 • Kremu ili mast za njegu bebine kože nanosite u tankom sloju prilikom svake promjene pelena.
 • Neka pelena ne bude snažno stegnuta. Lagano opuštena pelena dozvoljavati će protok zraka i štititi bebinu guzu od vlage.
 • Ukoliko ste u prilici, pokušajte dok ste kod kuće koristiti platnene pelene jer su kod njihove upotrebe pelenski osipi mnogo rjeđi.