Trudnoća.hr > Beba > Bebino zdravlje > Njega prvih zubića

Njega prvih zubića

Prvi zubići rastu najčešće između 6.-10. mjeseca života, no kod svakog djeteta je drugačije. Čak i prije nego što zubi niknu trebalo bi se početi voditi računa o higijeni djetetove usne šupljine, ali kada prvi zubić izbije nužno je uvođenje oralne higijene.

Najvažnija stvar koju bi roditelji tada mogli učiniti za svoje dijete i njegove zubiće jest odvesti ga na prvi pregled kod stomatologa. Prvi pregled u toj dobi nije klasičan pregled na stomatološkoj stolici već se najviše odnosi na edukaciju roditelja. Tada će vas zubar upozoriti na niz „pogrešaka“ koje su roditelji skloni činiti u nedostatku znanja, a koje uvelike mogu pomoći da spriječe razvoj karijesa.

Nastavite čitati članak niže...

Roditelji često običavaju hraniti dijete svojim priborom za jelo ili polizati dudu koja je pala na pod prije nego je daju djetetu misleći da je time očiste, no tako mogu samo prenijeti bakterije iz svojih usta u djetetova i zaraziti ga streptokokima koji uzrokuju karijes.

Nakon nicanja zubići se iza obroka, pogotovo noćnog, moraju prebrisati gazom namočenom u mlaku vodu čime se uklanjaju naslage sa zuba. Postoje i male gumene četkice prilagođene za dojenčad i malu djecu koje ujedno i masiraju zubno meso na mjestima gdje izlaze novi zubi te time ublažavaju tegobe nicanja.

Kada je to moguće polako se trebaju uvoditi obične četkice s vlaknima prilagođene za tu dob. S oko 2 godine dijete može početi koristiti pastu za zube. Najvažniji preduvjet za uvođenje paste je da dijete zna ispljunuti pastu, stoga je potrebno neko vrijeme da ga naučite da pljune prije nego uvedete pastu. Pasta mora sadržavati fluor u količinama propisanim za tu dob. Četkica bi trebala biti šarena i zanimljiva za dijete kako bi pranje zubića postalo zabavno i kako bi se ta navika što brže usvojila.

Vrlo važno je upozoriti roditelje kako ne smiju uspavljivati djecu s bočicom u kojoj se nalazi mlijeko, sok ili bilo koji zaslađeni napitak. Tijekom noći smanjeno je samočišćenje slinom i bilo kakva prisutnost šećera uzrokuje karijes. To se naziva cirkularni ili karijes bočice. Naslagama na zubima hrane se bakterije proizvodeći kiseline koje razgrađuju caklinu. Karijes kreće od gornjih prednjih zubi i ako se ne poduzmu potrebne mjere vrlo brzo se širi i prelazi na stražnje zube. U početku je vidljiv kao bijela zamućenja na površini zuba koja prelaze u žute i smeđe lezije od kojih naposljetku ostaju samo crni ostaci nekadašnjeg zuba.

Ako se dijete ne može uspavati bez bočice jedino je prihvatljiva obična vodu. Vaš stomatolog će prepoznati karijes te Vas informirati o daljnjoj terapiji zbog čega je iznimno važno nakon nicanja prvih zubića odvesti dijete u stomatološku ordinaciju.

Dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar