Trudnoća.hr > Beba > Bebino zdravlje > Kako postupati nakon što niknu zubići?

Kako postupati nakon što niknu zubići?

Pogrešno je mišljenje da se mliječni zubi ne trebaju popravljati. Oni su vrlo važni za svoje trajne nasljednike i mogu uzrokovati niz simptoma jednako kao i trajni zubi. Karijesom zahvaćen mliječni zub dovodi do upale zubnog živca što uzrokuje jaku bol, a daljnjim napretkom dolazi do infekcije unutar korjenova i pojave gangrene.

Ako se zub ne liječi i ako se izgubi, gubi se prostor za trajnog nasljednika što vrlo često dovodi do pojave ortodontskih anomalija, poremećaja u postavi zuba u zubnom luku. To nije samo estetski nego i funkcijski problem, a zbijenost zubi otežava njihovo čišćenje čime raste rizik od nastanka karijesa.

Nastavite čitati članak niže...

Kada prvi pregled ostane u ugodnom sjećanju, strah od zubara se neće pojavljivati za cijeli život.

Čim niknu prvi zubi treba o njima početi voditi brigu. Dok beba još doji ono što možete napraviti je namotati prst u gazu i namočiti ga u malo vode te s njim nakon hranjenja prijeći po zubima. Ono što je najvažnije je izbjegavati davanja napitaka u bočici tijekom noći jer je to najčešći uzrok nastanka cirkularnog karijesa. Postoje i četkice za tu dob, a zubnu pastu je najbolje početi koristiti onda kada dijete nauči ispljuvavati.

Vrlo je važno djetetu usaditi naviku pranja zubi, a to će te najbolje postići tako da ga pod svaku cijenu natjerate prati zube svaku večer bez iznimaka. Roditelji moraju pomagati djeci s pranjem do sedme, osme pa čak i devete godine jer oni nemaju dovoljno dobre manualne sposobnosti da ih očetkaju kako treba. No čim je dijete sposobno mora prije nego što vi preuzmete četkicu samo oprati zube kako bi mu to prešlo u naviku i kako bi se što prije naučilo.

Jednako važno je naviknuti dijete na redovite posjete stomatologu. Prvi posjet najbolje bi bilo obaviti kada nikne prvi zub kako bi stomatolog roditelje educirao o najpravilnijoj brizi za oralno zdravlje djeteta. Kada djetetu izrastu svi mliječni zubi s oko 2 godine potrebno je napraviti idući posjet, kada se radi pregled zubi i upoznavanje djeteta sa stomatologom i ordinacijom. Kada prvi pregled ostane u ugodnom sjećanju, strah od zubara se neće pojavljivati za cijeli život.

dr. Martina Sudar, LEDIKDENT dentalni centar

ledik