Trudnoća.hr > Beba > Bebino zdravlje > Hipoglikemija

Hipoglikemija

Dojenje može znatno pomoći ukoliko se kod djeteta javi problem hipoglikemije (niske razine šećera u krvi). Do hipoglikemije može doći tek privremeno (kratkoročno) ili se može pojavljivati kontinuirano. Hipoglikemija je stanje do kojeg dolazi kada razina glukoze u djetetovoj krvi previše padne. Kada je šećer prenizak dijete ima vrlo malo energije, jako puno spava i teško ga je zadržati budnim i za vrijeme dojenja.

Preporučuje se što češće dojiti kako zbog prevelikog vremenskog razmaka između dva dojenja ne bi došlo pada razine šećera u krvi, a ujedno ćete i potaknuti veću i bržu proizvodnju mlijeka.

Nastavite čitati članak niže...

Ukoliko ste već u obitelji imali slučajeve hipoglikemije, moguće je da će se i kod vašeg djeteta pojaviti, a obično je to zbog veće potražnje organizma za glukozom nego što tijelo u tom trenu može ponuditi. Dojenčad iz mlijeka (osobito prvog mlijeka- kolostruma) dobiva potrebne doze glukoze. Preporučuje se što češće dojiti kako zbog prevelikog vremenskog razmaka između dva dojenja ne bi došlo pada razine šećera u krvi, a ujedno ćete i potaknuti veću i bržu proizvodnju mlijeka.

Što povećava rizik od kratkoročne hipoglikemije?

  • rođenje djeteta prije termina (prije 37.tjedna trudnoće)
  • vrlo niska porođajna težina
  • proizvodnja previše inzulina u djetetovu organizmu (obično kod majki koje su tokom trudnoće imale problema sa povišenim razinom proteina u urinu, visokim krvnim tlakom ili dijabetesom)
  • konzumacija alkohola, tableta ili pušenje u trudnoći
  • djeca majki koje su prilikom poroda primile visoku dozu glukoze
  • djeca koja već po rođenju imaju neku infekciju ili je potrebno davanje kisika

Hipoglikemija i dojenje

Ukoliko vaša beba ima problem sa hipoglikemijom najbolji način za pomoći joj je upravo učestalo dojenje. Neka to prvih dana bude što češće kako bi se potaknula proizvodnja mlijeka, a ujedno vrlo bogat kolostrum redovito hranio vašu bebu. Kolostrum ima visoku kalorijsku vrijednost, a ujedno sadrži i mnogo proteina i mnogo je korisniji od glukoze koja se ponekad daje bebama u bolnici kako bi se izbjegla hipoglikemija. U slučaju da nemate mlijeka korisnije je djetetu  dati adaptirano mlijeko nego glukozu jer će ona naglo povisiti razinu šećera u krvi, pa će ona isto tako naglo i pasti. Novorođenčad majki sa dijabetesom trebati će primati dan ili dva otopine glukoze putem infuzije dok potpuno ne dobiju mlijeko. Naravno, sve ovo je samo dodatak redovitom dojenju, nikako zamjena za dojenje.

Simptomi hipoglikemije

Kod novorođenčadi je vrlo teško uočiti simptome s obzirom na to da u prvim danima sve bebe jako puno spavaju. Obično su simptomi hipoglikemije niska tjelesna temperatura, gubitak apetita, napadaji, mamurnost i umor, usporeno disanje te koža poprima ljubičastu boju.

Kako dijagnosticirati hipoglikemiju?

Obiteljska anamneza

Liječnici će vjerojatno već u trudnoći postaviti pitanje obiteljske anamneze. Upravo saznanjima o bolestima koje su se u obitelji pojavljivale moći će na vrijeme reagirati ukoliko dođe do nekih komplikacija prilikom trudnoće ili nakon poroda. Kod žena u čijoj obitelji se pojavljivao dijabetes liječnici će unaprijed znati da su velike šanse da dijete nakon rođenja ima problema sa hipoglikemijom, te će se dijete preventivno testirati odmah nakon poroda.

Testiranje

Testiranje krvi i urina novorođenčeta trebalo bi pokazati koji je točan razlog hipoglikemije. Također dijete će vjerojatno biti pod stalnim nadzorom kako bi se razina šećera u krvi kontinuirano pratila i time bi se moglo vidjeti s obzirom na primljene obroke (dojenje) kako se ponaša kroz duži vremenski period. Ukoliko se vađenje krvi, urina i stalnim nadzorom ne tvrdi zašto dolazi do hipoglikemije, dijete može biti podvrgnuto magnetskoj rezonanci ili CT-u, ili u krajnjoj liniji poslano na biopsiju jetre.

Liječenje hipoglikemije

Tretmani koji će se koristiti za liječenje hipoglikemije isključivo ovise o nalazima svih testiranja i razlikuju se od djeteta do djeteta. Dojenje se savjetuje kod sve djece jer najprirodnijim putem, najčešće vrlo uspješno, uspijeva regulirati razinu glukoze u djetetovoj krvi. Ukoliko se utvrdi da je problem u prevelikoj proizvodnji inzulina, moguće  je da će biti potrebno odstraniti dio gušterače ako svi ostali pokušaji smanjivanja proizvodnje inzulina ne uspiju.

Rizici hipoglikemije

Ukoliko se hipoglikemija ne dijagnosticira i ne nadzire i liječi pravodobno može dovesti do komplikacija. Kontinuirana hipoglikemija blažeg oblika može dovesti do prestanka napredovanja i razvoja mozga. Kod jačih oblika može doći čak do mentalne retardacije ili stalnih napadaja. S druge strane, lijekovi koji se koriste kod izraženijih oblika hipoglikemije često imaju posljedice kao što su povraćanje, proljev, snažnu bol na mjestu uboda i usporen razvoj djeteta.

Teži oblici hipoglikemije mogu dovesti do problema sa učenjem kod djece u starijoj dobi, osobito kod djece sa vrlo niskom porođajnom težinom ili djece majki sa dijabetesom. Vrlo rijetko može dovesti i do zatajenja srca.