Trudnoća.hr > Beba > Bebino zdravlje > Gubitak kose kod bebe

Gubitak kose kod bebe

Da li je normalno da mojoj bebi otpada kosa?

U prvih nekoliko mjeseci potpuno je normalno da djetetu otpada kosa. Od djeteta do djeteta ovisi hoće li odmah započeti rast nove trajne kose ili će dijete neko vrijeme biti potpuno ćelavo, no ne zabrinjavajte se oko toga jer je to sasvim normalno. Često djeci kosa otpada prvo na mjestima gdje je glava priljubljena uz jastuk ili sjedalicu te je trenje povećano. Razlog zbog kojeg dolazi do otpadanja kose su hormoni. Dok je dijete živjelo u vašoj utrobi bilo je izloženo visokoj razini hormona iz vašeg tijela. Kada je dijete započelo sa samostalnim funkcioniranjem izvan vašeg trbuha razina hormona je započela s opadanjem te to dovodi i do ispadanja kose.

Ponekad nova kosa započinje rasti čim kosa s kojom je dijete rođeno počne ispadati, dok neka djeca ostaju ćelava i do napunjene godine dana.

Ne postoji jasno definirana dobna granica u kojoj fazi rasta i razvoja djeteta dolazi do izmjene kose, već je potpuno individualno. Nema ništa čime bi u ovako ranoj dobi mogli potaknuti rast kose ili spriječiti ispadanje već se samo pobrinite da je vaše dijete zdravo,da mu je prehrana pravilna i dostatna, a ostalo će se riješiti samo. Ponekad nova kosa započinje rasti čim kosa s kojom je dijete rođeno počne ispadati, dok neka djeca ostaju ćelava i do napunjene godine dana. Nerijetko je nova kosa koja raste potpuno drugačije boje od one koje ispada. Ukoliko se ispadanje kose nastavi duže nego što vi mislite da bi trebalo, posavjetujte se sa liječnikom kako bi ukoliko je potrebno provjerio da li se vaše dijete pravilno hrani, dobiva li sve potrebno za rast i razvoj i postoje li možda neki zdravstveni razlozi za otpadanje kose.