Trudnoća.hr > Beba > Bebino zdravlje > Grčevi kod beba (kolike)

Grčevi kod beba (kolike)

Što su grčevi, odnosno kolike?

Kolike se obično javljaju kod malenih beba, najčešće nakon 3. tjedna starosti i u pravilu prestaju oko 3. mjeseca. Kolike su popraćene neutješnim djetetovim plačom. Kako su crijeva djeteta još uvijek u razvoju, probavne smetnje i vjetrovi su uzrok problema. Upravo stalni plač djeteta dovodi do osjećaja nemoći kod roditelja jer se ne smiruje ni kada je dijete sito i zdravo. Na kolike se sumnja kada je dijete nakon hranjenja i kupanja izrazito nemirno i plače, nožice su hladne, a šake stisnute, dok plače dijete privlači noge prema tijelu i obično se nemir javlja u popodnevnim i večernjim satima, no u nekim slučajevima grčevi mogu trajati tokom cijelog dana. Jednaka je učestalost pojave kolika i kod dječaka i djevojčica, kao i kod dojene djece i one hranjene adaptiranim mlijekom.

Kako umiriti bebu koja ima grčeve?

Ponekad je dijete moguće umiriti tjelesnim kontaktom. Prislonite dijete uz sebe, upravo vaši otkucaju srca mogu djelovati umirujuće na dijete. Hranite dijete češće kako bi bili sigurni da nije gladno. Ponekad može pomoći podrigivanje, tako da obavezno nakon hranjenja pustite bebu da podrigne. To možete učiniti dizanjem djeteta na rame ili dok sjedite stavljanjem djeteta preko krila i nježno trljajte djetetovih leđa. Ako podrigivanje ne pomogne i ne zaustavi neutješan plač, pokušajte sa masiranjem trbuha tako da kružite dlanom preko djetetova trbuščića u smjeru kazaljke na satu. Ovakva masaža obično potiče probavu i oslobađa vjetrove.

Nastavite čitati članak niže...

Tijekom napadaja kolika dobro je nježno grijati djetetov trbuh termoforom.

Prilikom dojenja neka dijete ne bude u potpuno vodoravnom položaju, već neka mu gornji dio tijela bude malo na povišenom. Ukoliko dijete hranite na bočicu pripazite da prilikom hranjenja dijete ne guta zrak iz bočice, a danas i postoje posebne bočica protiv kolika koje bi mogle pomoći. Ukoliko dojite, a dojenje se zna odužiti, pokušajte dignuti dijete da se podrigne više puta tokom dojenja. Ponekad kod grčeva pomaže jači pritisak na trbuh, pa pokušajte sa podvezivanjem pamučne pelene djetetu oko struka što bi moglo smanjiti nadutost. Tijekom napadaja kolika dobro je nježno grijati djetetov trbuh termoforom. Bebin plač ponekad uspijeva umiriti i topla kupka.

Kada posjetiti liječnika?

Ako ništa od gore navedenih savjeta ne pomogne, svakako posjetite liječnika. Danas postoje mnogobrojni lijekovi koji uklanjaju kolike, obično u obliku kapi. Nakon početka primjene lijeka ako u tjedan dana ne primjetite poboljšanje, svakako prekinite sa davanjem lijeka i ponovno se savjetujte sa liječnikom. Pokušajte liječniku što detaljnije objasniti kada se točno plač javlja i koji su popratni simptomi kod djeteta. Ponekad se ispostavi da se ipak ne radi o kolikama, već je moguće da beba ima problema sa privremenom alergijom na bjelančevine ili laktozu iz mlijeka, refluks (kada beba previše sadržaja povrati nakon hranjenja) ili da nije pravilno hranjena, pa se zbog nepravilnog položaja za vrijeme dojenja beba ne najede i razlog plača je zapravo glad.

Mogu li kolike naštetiti djetetu?

U pravilu koliko ne čine nikakvu štetu vašem djetetu, zapravo je najveća štetnost kolika upravo ta zabrinutost koja se javlja kod nemoćnih roditelja koji ne mogu slušati vlastito dijete kako neprestano plače, a ne mogu mu pomoći. Iako to roditeljima sa djetetom koje konstantno plače nije neka utjeha, ali kolike obično ne traju dugo, te će se vaše dijete uskoro primiriti i grčevi će proći.