Trudnoća.hr > Beba > Bebino zdravlje > Glavne dobrobiti dodira “kožom na kožu” u prvom satu nakon poroda

Glavne dobrobiti dodira “kožom na kožu” u prvom satu nakon poroda

Izvor fotografije: Shutterstock

Posljednji godina sve više pažnje se posvećuje povezanosti majke i djeteta već nakon samog poroda i ostalim dobrobitima dodira kože na kožu. Zašto je taj dodir tako čudesan i ne bi ga trebalo ometati?

Naime vrlo brzo nakon poroda slijedi porod posteljice, a beba bude odvedena na kupanje, vaganje i pregled. Sve više stručnjaka smatra kako je ovaj period vrlo važan i beba bi sve to vrijeme trebala biti na majčinim prsima. Naime, upravo u prvom satu kada je oko novopečene majke i bebe najveća strka njima zapravo najviše treba mir. Donosimo vam razloge zašto je taj prvi dodir kožom na kožu tako važan:

Nastavite čitati članak niže...

Uspješno dojenje

Znamo da dojenje zbližava mamu i bebu, no postoji još razloga zašto je tako važno dojenje neposredno nakon poroda. Naime, dojenje će potaknuti lagano grčenje maternice i time potaknuti i ubrzati izlazak posteljice. Kod majki koje su počele dojiti odmah nakon poroda znatno su manji rizici od obilnijeg krvarenja nakon poroda. Koliko je priroda zapravo čudesna dokazuje i činjenica da kod poroda bez korištenja lijekova beba je nakon rođenja sposobna dopuzati do dojke i početi s dojenjem kada ju polegnete na svoj trbuh.

Bolje održavanje topline

Iako se bebina koža mjesecima pripremala na dolazak na svijet, još će neko vrijeme trebati vašu pomoć u održavanju tjelesne temperature. To ne znači nužno da bebu trebate toplije odijevati. Bebe se ne znoje i ne mogu spustiti temperaturu tijela ako im bude prevruće. Zato se uvijek dobro pridržavati pravila da beba ima samo jedan tanak sloj odjeće više od vas i tako bi joj trebalo biti ugodno. Bebe koje netom nakon rođenja budu pripijene uz majčino tijelo imaju osigurano grijanje tijela i sigurno će im biti ugodno. Održavanje temperature stabilnom u prvom satu nakon poroda smanjuje rizik od hipoglikemije.

Odgađanje rezanja pupkovine

Iako je posljednji godina vrlo popularan trend bio pohranjivanje krvi iz pupkovine zbog vrijednih matičnih stanica koje sadrži, u posljednje vrijeme se sve više govori i velikim prednostima odgođenog rezanja pupkovine. Naime, umjesto netom nakon poroda ako se pupkovinu prereže tek kada prestane pulsirati, sva ta dragocjena krv završit će u bebinom organizmu i navodno ima jako velike dobrobiti za djetetovo zdravlje jer je bebin imunitet mnogo snažniji.

Stvaranje prisnosti

Zbližavanje bebe s majkom najčešće se spominje kao glavni razlog dodira kožom na kožu, pogotovo nakon poroda kada majčina toplina pruža sigurnost. Mamin miris, dodir i glas najbolji su način kako beba treba biti dočekana kada dođe na svijet.

Vrlo je važno na ovo misliti prije samog poroda i o tome obavijestiti liječnike i medicinsko osoblje kako se ne biste neugodno iznenadili ako odmah nakon poroda odnesu bebu od vas.