Trudnoća.hr > Beba > Bebino zdravlje > Fontanela na bebinoj glavi

Fontanela na bebinoj glavi

Bebina lubanja ne srasta u potpunosti u majčinoj utrobi kako bi mogla proći kroz porođajni kanal. Bebina glava se nekoliko dana nakon poroda mijenja te se kosti lubanje nakon poroda vraćaju u prirodniji položaj. Na mjestima gdje kosti nisu srasle jedna za drugu pojavljuju se fontanele, mekana mjesta na bebinoj glavi. One u potpunosti srastaju tek nakon druge godine djetetova života.

Fontanele ne zahtijevaju poseban tretman, dovoljno je osigurati bebi pokrivalo za glavu kada izlazi van u prvoj godini života. Kada je vruće bebi stavite laganu pamučnu kapicu koju će kada temperature padnu zamijeniti vunena topla kapa. Nakon navršene godine dana fontanela će postati slabo uočljiva, iako kosti lubanje još nisu srasle i glavica još raste.

Nastavite čitati članak niže...

Kada beba plače ili sisa uočit ćete da je fontanela ispupčena, što je sasvim normalno jer se tada pritisak u glavi povećava.

Kada beba plače ili sisa uočit ćete da je fontanela ispupčena, što je sasvim normalno jer se tada pritisak u glavi povećava. Liječnika je potrebno kontaktirati ako fontanela bude konstantno uvećana i napeta, bez obzira na djetetovu aktivnost.

Popis stanja fontanele zbog kojih bi trebali posjetiti liječnika:

  • UVUČENA– Uvučena fontanela mogla bi ukazivati na dehidriranost djeteta zbog nedovoljnog unosa tekućine u organizam ili prebrzog gubljenja tekućine iz organizma (proljev, povraćanje, znojenje).
  • NAPETA– Napeta fontanela može značiti da je povišen tlak unutar lubanje. Kod zdrave djece se pojavljuje tokom plakanja ili sisanja. Istovremeno pulsiranje i napetost fontanele u stanju mirovanja djeteta može ukazivati na meningitis.
  • ŠIROKA– Kod djece sa velikom i napetom fontanelom liječnik će posumnjati na hidrocefalus, stanje koje nastaje zbog prekomjerne količine tekućine u moždanim ovojnicama. Uzroci mogu biti mnogobrojni, najčešći je prepreka u normalnom toku zbog krvnog ugruška. Otkriva se ultrazvukom, potvrđuje magnetskom rezonancom i zahtijeva kiruršku intervenciju kako bi se smanjio tlak u glavi i spriječilo oštećenje mozga.

Fontanele ne zahtijevaju poseban tretman, dovoljno je osigurati bebi pokrivalo za glavu kada izlazi van u prvoj godini života.

Fontanela se naziva i djetetovim „prozorom za mozak“ i preko nje se može izmjeriti tlak unutar lubanje i kroz nju se mogu vršiti ultrazvučni pregledi mozga, a Doppler ultrazvučnim pregledom promatrati brzina protoka krvi, što je vrlo koristan podatak prilikom proučavanja razvoju djetetovog živčanog sustava.