Trudnoća.hr > Beba > Bebino zdravlje > Dječje hodalice: Prednosti i nedostaci

Dječje hodalice: Prednosti i nedostaci

Vrijeme kada su hodalice bile popularne odavno je prošlo. Štoviše, u nekim zemljama je čak zabranjena proizvodnja i prodaja zbog njihove velike štetnosti. Prednosti hodalica tako je vrlo malo, uglavnom jedina je ona da može mamama olakšati život, no s obzirom na sve nedostatke sve manje roditelja se odlučuje na kupovinu.

Sigurnosni stručnjaci i liječnici snažno se protive korištenju hodalica. One bebama daju dodatnu brzinu, visinu i pristup mnogim opasnostima, pa su neka istraživanja pokazala kako je korištenje hodalice vrlo često uzrok nezgoda i ozljeda kod djece.

Nastavite čitati članak niže...

Ako je beba prije korištenja hodalice započela sa svojim prvim koracima, postoji opasnost da će doći do nazadovanja u napretku, odnosno dijete zbog korištenja hodalice može zaboraviti hodati bez potpore.

Hodalica može onemogućiti djetetu da osjeti sve skokove u razvoju poput kotrljanja, puzanja, igre na podu i upoznavanje s okolinom. Osim toga, vrlo malo sjedalica napravljeno je prema strogim standardima, pa mnogo njih može uzrokovati oštećenja kralježnice ili nogu zbog neprirodnog položaja u kojem se dijete nalazi u hodalici.

Mnogo bolja alternativa korištenju hodalice svakako su vježbe i igre na podu u kojima će sama igra djetetu biti dovoljan poticaj na kretanje dok se nalazi u prirodnom položaju.