Trudnoća.hr > Beba > Bebino zdravlje > Djeca sa malenom porođajnom težinom

Djeca sa malenom porođajnom težinom

Što je i zbog čega dolazi do niske porođajne težine?

Ukoliko dijete teži manje od 2,5 kilograma smatra se da ima nisku porođajnu težinu, što je najčešći slučaj kod žena koje su rodile prije termina. No, razlozi za vrlo nisku porođajnu težinu postoje i u slučaju da nije došlo do preuranjenog poroda, a to su najčešće ukoliko se radi o blizancima ili više djece, ako postoji neka nasljedna bolest u obitelji koja bi mogla biti uzrok niske porođajne težine, ako ste u trudnoći imali problema sa posteljicom, što zbog preeklampsije ili zbog oslabljenog dotoka kisika do djeteta što mu otežava pravilan rast i razvoj.

Kod djece sa niskom porođajnom težinom povećava se opasnost od udisanja i gutanja mekonija, što dovodi do problema sa disanjem, pojave niske razine šećera u krvi (hipoglikemije) te bitno otežanog zadržavanja topline.

Nastavite čitati članak niže...

Moguće je da dijete ne dosegne povoljnu porođajnu težinu ukoliko je majka u trudnoći ili neposredno prije trudnoće imala znatnijih zdravstvenih problema kao što su kronične bolesti srca, pluća, bubrega ili dijabetes, prisutnost stresa kroz trudnoću, pušenje u trudnoći, konzumiranje alkohola ili droga.

Kako niska porođajna težina utječe na razvoj djeteta?

Bitna razlika je radi li se o prijevremenom porodu ili je dijete rođeno na vrijeme, pa je zbog otežanog razvoja porođajna težina vrlo niska. U prvom slučaju su manje opasnosti za dijete jer će ono napredovati, dok se kod presitne djece rođene na vrijeme javlja pitanje u čemu je problem da dijete nije naraslo dovoljno, da li je iz nekog razloga bio otežan prijenos potrebnih tvari putem posteljice do djeteta ili se radi o nekom drugom problemu. Kod djece sa niskom porođajnom težinom povećava se opasnost od udisanja i gutanja mekonija, što dovodi do problema sa disanjem, pojave niske razine šećera u krvi (hipoglikemije) te bitno otežanog zadržavanja topline. Neki stručnjaci smatraju kako su djeca rođena sa niskom porođajnom težinom više izložena opasnosti od obolijevanja od bolesti srca i dijabetesa kasnije u životu.

Kako pomoći djetetu?

Mnogo je čimbenika kojima možete potaknuti djetetov rast i razvoj kako bi što prije ojačalo. Dojenje je svakako na prvom mjestu. Poznato je koliko je dojenje zapravo fascinantan fenomen te kako se sastav majčina mlijeka mijenja ovisno o potrebama djeteta, tako da je sastav drugačiji za djecu koja su prijevremeno rođena što pogoduje njihovu rast i jačanju imuniteta. Vrlo je bitno da liječnik redovito prati vaše dijete i njegov razvoj, ukoliko dođe do problema kako bi mogli odmah reagirati.