Trudnoća.hr > Beba > Bebino zdravlje > Cerebralna paraliza

Cerebralna paraliza

Što je cerebralna paraliza?

Cerebralna paraliza je stanje (a ne bolest) nastalo uslijed oštećenja mozga do kojeg može doći za vrijeme trudnoće, za vrijeme ili neposredno nakon poroda ili nakon prvog tjedna od poroda. Oštećenja se, ovisno o jačini, manifestiraju kroz slabije ili jače izražene teškoće pri kretanju i držanju. Kod cerebralne paralize se redovitim i pravilnim vježbama može doći do faze kada će dijete moći samostalno obavljati neke funkcije te tako izvući iz djeteta njegov maksimalan potencijal, no potpuno izlječenje ne postoji, štoviše, postoji velika mogućnost da će se s godinama djetetove mogućnosti smanjivati. Cerebralna paraliza pojavljuje se kod dvoje do petero djece na tisuću novorođenčadi i vrlo ju je teško uočiti u djetetovom ranom djetinjstvu.

Simptomi cerebralne paralize

Najčešće se uočava da nešto nije u redu kada je dijete staro već nekoliko mjeseci te bitno zaostaje u kretnjama i razvoju naspram svojim vršnjaka. Osim motoričkih tegoba neki od simptoma cerebralne paralize mogu biti i pretjerano slinjenje, poremećaji hranjenja, epileptični napadaji te usporen razvoj govora i teškoće pri učenju. Oštećenja se, ovisno o jačini, manifestiraju kroz slabije ili jače izražene teškoće pri kretanju i držanju. Sam problem nije u mišićima, već upravo u centru u mozgu koji zbog oštećenja ne može procesuirati informaciju kako bi dijete pomaknulo udove ili uzdiglo glavu. Kod vrlo blagih oblika vrlo je teško uopće prepoznati da se radi o cerebralnoj paralizi jer se takva djeca obično smatraju nespretnima i ne sumnja se na nikakvo oštećenje. Kod većine djece se otkrije cerebralna paraliza tokom prve godine života, no kod onih sa slabo izraženim simptomi to je moguće i znatno kasnije.

Nastavite čitati članak niže...

Svakako se obratite pedijatru ukoliko uočite neki od sljedećih simptoma:

 • vaša beba nakon 12.-15. tjedna starosti i dalje ne pokušava samostalno držati glavicu u zraku
 • nakon navršeno 8.mjeseca starosti beba još ne može samostalno sjediti
 • dijete se ne smije
 • dijete ne proizvodi nikakve zvukove osim plača
 • jednu stranu tijela dijete slabije koristi
 • djetetovi mišići su ili izrazito mlohavi ili vrlo napeti

Uzrok cerebralne paralize

Oštećenje uzrokovano tijekom trudnoće

 Oštećenje može biti uzrokovanom nekom infekcijom tokom trudnoće (TORCH test ) kao što su rubeola, sifilis, hepatitis B, herpes i citomegalovirus. Povijest cerebralne paralize u obitelji i kromosomske abnormalnosti također povećavaju opasnost od cerebralne paralize kod djeteta, kao i ako je majka tokom trudnoće konzumirala alkohol, pušila i pila lijekove.

Oštećenje uzrokovano prilikom poroda ili neposredno nakon poroda

Nedostatak kisika u bebinom mozgu prilikom poroda, teški oblik perinatalne žutice, konvulzije, meningitis i razni metabolički poremećaji mogu dovesti do pojave cerebralne paralize kod djeteta. Opasnost se također povećava ukoliko se sam porod bitno produlji ili bude izveden porod na zadak, ako dijete boravi u plodnoj vodi koja sadrži mekonij, ako dođe do oštećenja pupkovine te djetetu prilikom poroda bude prekinut nesmetan dotok kisika.

Oštećenje uzrokovano nakon prvog tjedna od poroda

Nedostatak kisika, oštećenje glave, infekcije te stvaranje neoplazmi (tumora) mogu dovesti do pojave cerebralne paralize kod djeteta. Isto tako, loš nalaz Apgar testa može upućivati na probleme.

Oblici cerebralne paralize

Cerebralna paraliza može biti spastična, ekstrapiramidna ili miješana.

Spastična cerebralna paraliza

Spastična cerebralna paraliza (ujedno i najčešći oblik) uzrokuje krutost ili potpunu mlohavost parnih mišića u isto vrijeme, umjesto naizmjence kako je to kod zdravih ljudi te to onemogućava kretanje. Razlikujemo:

 • Spastična hemiplegija se pojavljuje kada je zahvaćena samo jedna strana tijela.
 • Spastična diplegija se pojavljuje kada je spasticitet jače izražen kod donjih udova, a znatno manje kod gornjih.
 • Spastična kvadriplegija se pojavljuje kada je spasticitet izrazito jako izražen kod svih udova i obično je ovaj oblik cerebralne paralize popraćen mentalnom retardacijom, epilepsijom i mikrocefalijom (djetetova glava je neproporcionalno malena naspram tijela).

I znatno rjeđe:

 • Spastična paraplegija se pojavljuje kada je su zahvaćeni samo donji udovi.
 • Spastična monoplegija se pojavljuje kada je zahvaćen samo jedan ud.
 • Spastična triplegija se pojavljuje kada su zahvaćena tri uda.

Ekstrapiramidna cerebralna paraliza

Ekstrapiramidna cerebralna paraliza obično je posljedica oštećenja motoričkog sustava te se prepoznaje po nekontroliranim kretnjama. Još neki od simptoma su:

 • poremećaj ravnoteže
 • neuobičajen tonus mišića (obično su mišići vrlo napeti, dok se kod vrlo malene djece pojavljuje pretjerana mlohavost mišića)
 • prirođena cerebralna ataksija (degenerativne promjene malog mozga i produljene moždine)
 • poremećaj ravnoteže uz nekontrolirane kretnje

Liječenje cerebralne paralize

Kako smo već naveli cerebralna paraliza ne smatra se bolešću već oštećenjem, pa ju stoga nije moguće ni izliječiti. No, uz pravilnu terapiju i lijekove koji u težim slučajevima smanjuju bolove i olakšavaju disanje moguće je ostvariti napredak. Pod napretkom smatramo iskorištavanje svih djetetovih potencijala, ukoliko se sa terapijom krene dovoljno rano. Ako su oštećenja blaga dijete će normalno moći ići u vrtić i školu. Ukoliko su oštećenja nešto jača, možda će djetetu biti potrebna pomoć osobnog asistenta. Uz odlazak vašem pedijatru koji će vas uputiti fizijatru ili neuropedijatru, vrlo je važno uspostaviti odnos roditelji- dijete koji će vašem djetetu pomoći da ostvari napredak.

Sa liječnicima se savjetujte koje su igračke primjerene za vaše dijete, koji je najbolji položaj za spavanje i držanje vašeg djeteta te koje su vježbe primjerene kako bi se stupanj hendikepiranosti smanjio na najmanju moguću razinu, kako maksimalno iskoristiti postojeće djetetove motoričke mogućnosti i kako ga potaknuti da koristi sva svoja čula i time ih razvija.