Trudnoća.hr > Trudnoća > Problemi i bolesti u trudnoći > Anemija u trudnoći

Anemija u trudnoći

  • Anemija u trudnoći

Što je anemija i kako ju prepoznati?

Anemija, odnosno slabokrvnost se javlja zbog smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca i najčešće se javlja uslijed nedostatka željeza u krvi koje je neophodno kako bi se stvarao hemoglobin čija je zadaća upravo prijenos kisika do stanica. Tokom života anemija se kod žena javlja zbog nedovoljnog unosa željeza u organizam putem hrane i kod krvarenja za vrijeme menstruacije, dok u trudnoći do anemije najčešće dolazi jer se volumen krvi u majčinom tijelu povećava i do 50% pa samim time je potrebno i više željeza kako bi se stvarala dodatna količina hemoglobina koji mora kisikom opskrbljivati te dodatne stanice.

Anemija se javlja zbog smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca i najčešće se javlja uslijed nedostatka željeza u krvi koje je neophodno kako bi se stvarao hemoglobin koji prenosi kisik do stanica.

Opasnost od anemije je veća ako ste i prije same trudnoće imali niske razine željeza u krvi, veoma obilne menstruacije, ukoliko ste imali izraženih tegoba sa povraćanjem te ako nosite više od jednog djeteta. No, postoji još razloga za pojavu anemije u trudnoći osim nedostatka željeza. To su nedovoljan unos vitamina B12 i folne kiseline. Testovi krvi će jasno pokazati ukoliko ste anemični. Nije nužno da se anemija razvije u početku trudnoće, čest je slučaj da se pojavi kasnije u trudnoći. Anemija uzrokovana manjkom željeza u trudnoći može ukazivati na opasnost od prijevremenog poroda i niske porođajne težine djeteta.

Koji su simptomi anemije?

Kod slabe anemije simptomi su gotovo i neprimjetni, moguća je pojava umora, vrtoglavica, ubrzan rad srca, glavobolje, otežana koncentracija i mogli biste primjetiti kako nokti i usne postaju svjetliji nego ranije. Ukoliko se radi o znatnijom anemiji može doći do prijevremenog poroda, zastoja u rastu i razvoju djeteta i ona povećava opasnost od razvoja infekcija nakon poroda, a ponekad i transfuziju krvi.

Kako liječiti anemiju izazvanu nedostatkom željeza?

Liječnici obično prepisuju dodatak željeza, ovisno o težini anemije će se regulirati i doze koje su vam potrebne. Imajte na umu da su propisane količine točno onoliko željeza koliko vam treba, nikako nemojte na svoju ruku povećavati dozu. Zamislite se nad činjenicom da jedna doza za odraslog čovjeka može otrovati maleno dijete. Pri uzimanju tableta savjetuje se popiti ih na prazan želudac sa vodom ili sokom od naranče (vitamin C potiče apsorbciju), a nikako ne sa mlijekom (kalcij ometa apsorbciju) ili kavom i čajem.

Može li dodatak željeza uzrokovati kakve nuspojave?

Ukoliko razina željeza bude prevelika,to može dovesti do zatvora s kojim trudnice i inače imaju problema.U nekim slučajevima dolazi i do pojave žgaravice, mučnine i povraćanja. S obzirom na to da željezo iritira želudac,svakako izbjegavajte uzimanje prije spavanja. Ukoliko se nećete moći nositi sa nuspojavama obratite se liječniku za savjet. Stolica zbog dodatka željeza nerijetko postaje izuzetno tamna, tako da se ne zabrinjavajte oko toga jer je sasvim normalna pojava.

Kako spriječiti nedostatak željeza?

Svakako je puno zdravije nadomjestiti željezo putem hrane koju unosite nego putem tableta. Tako da obratite pažnju na hranu koju jedete. Neka se na tom popisu svakako nađe crveno meso veoma bogato željezom, grah, leća, brokula, svo zeleno lisnato povrće, krumpir sa korom, marelice i suho voće. Imajte na umu da se željezo iz mesa puno lakše apsorbira u organizmu od željeza iz povrća i žitarica. Iako je i jetra veoma bogata željezom, ne preporuča se konzumiranje trudnicama jer sadrži velike količine vitamina A koji može uzrokovati urođene mane kod djeteta.

Vezani članci

koju hranu i pice izbjegavati u trudnoci

Koju hranu i piće izbjegavati u trudnoći

Osim sirova sa plemenitom plijesni, preporučuje se izbjegavati i sve mliječne proizvode koji nisu pasterizirani jer također mogu dovesti do...

Prehrana majke za vrijeme dojenja

Prehrana majke za vrijeme dojenja

Za vrijeme dojenja sa svim namirnicama treba biti umjeren, hraniti se zdravo, ne isključivati iz prehrane pojedine namirnice i unositi dovoljno...

Promjene nakon dolaska djeteta

Promjene nakon dolaska djeteta

Uz promjene u svakodnevnici kao što su mnogo manje sna i mnogo više odgovornosti, tu su i brojne malene promjene koje će vas iz dana u dan...

  • Imena za djecu
  • računalo termina
  • idealan rast djeteta
  • Računalo plodnih dana
X Želim sudjelovati! Ne, hvala.