Trudnoća.hr > Trudnoća > Prehrana za trudnice > Folna kiselina u trudnoći

Folna kiselina u trudnoći

  • Folna kiselina u trudnoći

Što je folna kiselina?

Folna kiselina je jedan od 8 oblika vitamina B, poznat i kao vitamin B9. Njezin zadatak je pretvarati unesenu hranu u energiju. Najbolje je unositi folnu kiselinu kroz zdravu i reguliranu prehranu, no ukoliko želite zatrudnjeti preporučuje se dodatan unos putem tableta. Tijelo ju ne može samo proizvesti, a i vodotopiva je te se stoga sav neiskorišten dio folne kiseline izlučuje iz organizma mokrenjem. Folna kiselina hrani kosu, kožu i nokte se održava zdravim naš živčani sustav, mozak i jetru.

Najbolji izvor folne kiseline je upravo u zdravoj prehrani, te stoga muškarcima, djeci i ženama koje nisu u reproduktivnoj fazi je sasvim dovoljna količina folne kiseline unesena putem zdrave i uravnotežene prehrane.

Trudnicama se savjetuje dodatno uzimanje folne kiseline putem dodataka prehrani u periodu kada se pripremaju za trudnoću i do 12. tjedna trudnoće. Razlog tome je potreba za folnom kiselinom kako bi se fetus pravilno razvijao. U nedostatku iste može doći do oštećenja neutralne cijevi čime djetetov živčani sustav ostaje nerazvijen.  U najgorem slučaju može doći do rascjepa gornje usne, rascjepa kralježnice (Spina bifida) ili nekih sličnih malformacija ploda.

Vitamini skupine B

Ukoliko se dodatno uzima isključivo folna kiselina, moguće je da dođe do neravnoteže kod količine vitamina skupine B te se stoga savjetuje uzimati ih zajedno sa folnom kiselinom. Upravo iz tog razloga danas postoji nebrojeno mnogo vrsta prenatalnih multivitaminskih pripravaka namijenjenih upravo trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću koji sadrže sve potrebne vitamine i minerale.

Doziranje i period uzimanja folne kiseline

Prije početka uzimanja folne kiseline svakako se posavjetujte sa vašim obiteljskim liječnikom ili ginekologom. Oni će vas uputiti na to koliko često i koju količinu folne kiseline bi trebali uzimati. Naravno, ne zaboravite na zdravu prehranu bogatu mineralima, vitaminima i naravno, folnom kiselinom. U većini slučajeva se ženama savjetuje uzimanje oko 400 mikrograma (mcg) folne kiseline dnevno i to od trenutka kada počnu raditi na tome da zatrudne, pa sve do 13. tjedna trudnoće. Naravno, ukoliko nastavite uzimati folnu kiselinu i tokom cijele trudnoće ona neće naštetiti ni vama ni vašoj bebi, no o tome se svakako posavjetujte sa liječnikom.

bipo_3

Dodatna potreba za folnom kiselinom

Ukoliko liječnik utvrdi da vam je iz nekog razloga potrebna znatno veća količina folne kiseline on će vam preporučiti uz prenatalne vitamine i dodatne doze folne kiseline kao lijek (obično je to dodatnih 5mg dnevno). Razlozi za davanje dodatnih tableta folne kiseline su obično ako ste u prethodnoj trudnoći imali bebu sa oštećenom neutralnom cijevi, ako uzimate određene lijekove koji otežavaju apsorpciju folne kiseline u organizmu, ako bolujete od dijabetesa ili je vaš indeks tjelesne mase veći od 30. Dugotrajne dijete, neuravnotežena prehrana, konzumacija alkohola i pušenje su isto tako razlog za posezanjem za dodatnom količinom folne kiseline.

Namirnice koje sadrže folnu kiselinu

Najbolji izvor folne kiseline je upravo u zdravoj prehrani, te stoga muškarcima, djeci i ženama koje nisu u reproduktivnoj fazi je sasvim dovoljna količina folne kiseline unesena putem zdrave i uravnotežene prehrane. Najčešći izvori su zeleno lisnato povrće, mahunarke, leća, kelj, brokula, soja, jaja, meso, riba i mliječni proizvodi, naranče, repa, avokado, šparoge i teleće jetrice.

Vezani članci

359 Nisko nošenje bebe

Kivi u trudnoći

100 grama kivija sadrži čudesnih 150% preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

kako pobijediti žgaravicu

Riješite se žgaravice u trudnoći na prirodan način

Vrlo je malo sretnica koje uspiju izbjeći neugodnu žgaravicu u trudnoći. Poslušajte naše savjete i spriječite žgaravicu!

Neobične želje trudnica

Neobične želje trudnica

Iako se ne može sa sigurnošću utvrditi koji je točan razlog trudničkih želja, najčešće objašnjenje je kako u tijelu trudnice nedostaje neki...

  • Imena za djecu
  • računalo termina
  • idealan rast djeteta
  • Računalo plodnih dana
X Želim sudjelovati!