Trudnoća.hr > Trudnoća > Pregledi i pretrage u trudnoći > 4D ultrazvuk

4D ultrazvuk

  • 4D ultrazvuk

Dok nam 3D ultrazvuk prikazuje tri dimenzije djeteta, 4D ultrazvukom se jasno može vidjeti sve djetetove kretnje. Ova novina vrlo vjerno uspijeva dočarati djetetov izgled, što mnoge majke nakon rođenja svoga djeteta i potvrđuju. Klasičnim 2D ultrazvukom su majke obično razočarane jer se vrlo slabo razlučuje djetetov izgled u tom crno-bijelom prikazu koji prolazi kroz djetetovu kožu i pomnije prikazuje unutarnje organe i razvoj koštanog tkiva. Sve vrste ultrazvuka su jednako sigurne te 4D ultrazvuk ne šteti djetetu ništa više od klasičnog 2D ultrazvučnog prikaza. 4D ultrazvuk pokazuje bebinu kožu, te su jasno vidljive crte lica i pokreti udova, moći ćete vidjeti djetetovo zijevanje i plaženje jezika.

4D ultrazvuk također povećava mogućnost otkrivanja abnormalnosti ploda u vrlo ranoj fazi, što je vrlo bitno ženama čije trudnoće su visokorizične te je opasnost za abnormalnosti kod djeteta velika.

Nažalost, za sada samo privatne poliklinike posjeduju ultrazvučne aparate kojima se omogućava 4D ultrazvuk te ih ne pokriva zdravstveno osiguranje. Ovisno od mjesta cijene se obično kreću od 500kn do preko 600kn. S obzirom da se dijete može prikazati iz više kutova lakše je otkrivanje rascjepa usne. 4D ultrazvuk također povećava mogućnost otkrivanja abnormalnosti ploda u vrlo ranoj fazi, što je vrlo bitno ženama čije trudnoće su visokorizične te je opasnost za abnormalnosti kod djeteta velika.

Odlazak na 4D ultrazvuk se preporučuje između 21. i 28. tjedna trudnoće, iako ga neke poliklinike izvode i nakon tog perioda, ali postoji mogućnost da se neće moći jasno vidjeti ukoliko dijete naraste do te mjere da mu postane preskučeno u maternici da bi se moglo kretati. Uz veličinu bebe bitan je i položaj posteljice, položaj ploda i debljina trudnice. Sve su ovo parametri koji su vrlo biti za kvalitetan prikaz slike. Ukoliko je beba okrenuta leđima, nažalost, nećete moći vidjeti njezino lice. Mnogo amnionske tekućine (plodne vode) i mnogo masnih stanica na trbuhu trudnice također može rezultirati lošijom slikom od očekivane.

Ponekad se 4D ultrazvuk može odužiti i na duže od pola sata, osobito ako je dijete pogrešno okrenuto ili spava, pa ga se pokušava probuditi kako bi mogli vidjeti kako se miče, mršti, zijeva ili se smije. Upravo iz tog razloga se svakako pomokrite prije samog pregleda.

Većina majki, bez obzira na relativno visoku cijenu 4D ultrazvuka smatra kako je vidjeti dijete u tako stvarnom i realističnom prikazu svakako vrijedno svih novaca.

Upravo zbog djetetova rasta nakon 30. tjedna trudnoće će djetetova glava već biti položena dublje u vašu zdjelicu te će ju nemoguće biti vidjeti 4D ultrazvukom. Općenito se 26.tjedan trudnoće smatra najidealnijim za ovu vrstu ultrazvuka jer prije tog perioda koža nije još dovoljno debela i nema dovoljno potkožne masnoće, pa je moguće da se 4D ultrazvukom vide kosti preko djetetove kože. Ukoliko u ovom periodu posteljica otežava vjerniji prikaz preporučuje se ponoviti ultrazvuk između 27. i 28. tjedna trudnoće. Još jedna od prednosti ovog tipa ultrazvučnog pregleda je upravo ta što ćete u svim poliklinikama dobiti slike vaše bebe, ali i dvd sa snimkom kretanja vašeg djeteta.

Većina majki, bez obzira na relativno visoku cijenu 4D ultrazvuka smatra kako je vidjeti dijete u tako stvarnom i realističnom prikazu svakako vrijedno svih novaca.

Vezani članci

426_ Zabrana pušenja

Italija primjer svima: Stroge kazne za pušenje u blizini djece i trudnica

Dok se uglavnom zabrane odnose na restorane i kafiće, Italija je odlučila otići korak dalje i kazniti sve one koji puše u blizini beba, djece i...

Fimoza

Fimoza i prevlačenje kožice kod dječaka

Kod rođenja prepucij je povezan s glavićem penisa što nazivamo fiziološka fimoza i to je potpuno normalna pojava.

425-Vibrirajuci krevetic za bebe

Vibrirajući krevetić za bebe: San ili noćna mora roditelja?

Glavni aduti Babocush-a su da navodno pomaže kod kolika i refluksa, a ujedno sprječava sindrom zaležane glavice, pa dok beba uživa u ljuljanju uz...

X Želim sudjelovati!