Trudnoća.hr > Obitelj > Mamin kutak > Kegelove vježbe

Kegelove vježbe

  • Kegelove vježbe

Što su Kegelove vježbe?

Kegelove vježbe smatraju se veoma korisnima ženama koje nisu trudne jednako kao i ženama u trudnoći, prilikom samog poroda i nakon poroda. Kegelovim vježbama se jačaju donji mišići zdjelice upravo stezanjem samih mišića. U početku se preporučuje raditi po 10 stezanja i svaki puta mišiće zadržati stegnute po nekoliko sekundi i ovu vježbu ponavljati do 3 puta dnevno. Cilj je svakodnevnim vježbanjem doći do učestalog ponavljanja po 25 stezanja i produžiti vrijeme kada zadržavate mišiće stegnute do čak i više od 10 sekundi. U pravilu bi bilo idealno kada bi ih žene izvodile kontinuirano tokom svog života, a ne samo za vrijeme i nakon trudnoće, što ne bi trebao biti problem jer ne zahtjevaju odvajanje vremena za vježbanje jer ih je moguće izvoditi na poslu, dok gledate televiziju ili čitate knjigu.

Pozitivni učinci Kegelovih vježbi

Osim za povratak mišića vagine nakon poroda u prijašnje stanje, ove vježbe mogu biti izrazito korisne i kod „liječenja“ inkontinencije, kako nakon poroda, tako i u starijoj dobi kada ovi mišići oslabe i ženama je otežano kontrolirati urin. Ne manje važan je svakako i utjecaj Kegelovih vježbi na vaš seksualni život. Kod žena koje ih redovito izvode dokazano je da više uživaju u seksu jer se stezanjem mišića povećava prokrvljenost i užitak u seksu je veći. Vježbe možete izvoditi i prilikom samog seksualnog odnosa kada pokušajte stegnuti partnerov penis. Nakon duže vježbe trebali bi doći do faze da partner može osjetiti kada vi stisnete mišiće.

Osim za povratak mišića vagine nakon poroda u prijašnje stanje, ove vježbe mogu biti izrazito korisne i kod „liječenja“ inkontinencije.

Područje koje se steže je oblika tri povezana prstenasta mišića koji kontroliraju izlaz urina, stezane vagine i stezanje analnog otvora. U početku ćete vjerojatno stezati sve mišiće dok vaginalni ne ojača te ćete tada moći svjesno stegnuti svaki pojedini od njih. Upravo zbog stezanja mišića oko analnog otvora Kegelove vježbe mogu pozitivno utjecati i na nestanak hemoroida, dok jačanje vaginalnih mišića smanjuje opasnost od pucanja tkiva prilikom poroda, kao i  skraćuje oporavak u slučaju da je došlo do epiziotomije prilikom poroda (rezanja međice).

Kako izvoditi Kegelove vježbe?

Najosnovniji tip Kegelovih vježbi smo već opisali, mišići vagine se stežu i u pravilu vježbe nisu efikasne ukoliko stežete bedra, stražnjicu ili trbušne mišiće prilikom stezanja vagine. U početku se preporučuje raditi po 10 stezanja i svaki puta mišiće zadržati stegnute po nekoliko sekundi i ovu vježbu ponavljati do 3 puta dnevno. Cilj je svakodnevnim vježbanjem doći do učestalog ponavljanja po 25 stezanja i produžiti vrijeme kada zadržavate mišiće stegnute do čak i više od 10 sekundi. U kasnijoj fazi kada dođete do većeg broja ponavljanja uvedite izvođenje vježbi u svim položajima, dok sjedite, stojite ili čučite.

Cilj je svakodnevnim vježbanjem doći do učestalog ponavljanja po 25 stezanja i produžiti vrijeme kada zadržavate mišiće stegnute do čak i više od 10 sekundi.

Drugi tip Kegelovih vježbi je kada se postupno steže jedan po jedan prsten (Područje koje se steže je oblika tri povezana prstenasta mišića koji kontroliraju izlaz urina, stezane vagine i stezanje analnog otvora.) Kada mišići ojačaju bez problema ćete moći razdvojiti svjesno stezanje svakog pojedinog mišića zdjelice. Za početak stegnite vaginalni otvor i držite nekoliko sekundi, potom polako stegnite i otvor za urin, zadržite nekoliko sekudni i potom stežite analni otvor. Nakon nekoliko sekundi započnite opuštati jedan po jedan mišić istim tempom kao što je bio pri stezanju smišića.

Vezani članci

Kako se vježbom vratiti u stanje kao prije poroda

Kako se vježbom vratiti u stanje kao prije poroda?

Vježbanje treba sadržavati sve elemente treninga, dakle, zagrijavanje, kondicijski ili kardio dio te istezanje. Važno je kao i u svakom treningu...

prijevremeni porod

Liječnica savjetuje: Kako spriječiti prijevremeni porod?

Infekcija je najčešći uzročnik prijevremenog poroda kao i kasnog spontanog pobačaja u trudnoći. U sklopu obrade prije planiranja trudnoće ili...

129_shutterstock_116307529

Podizanje i učvršćivanje grudi bez odlaska “pod nož”

Kada se odlučite za neki tretman za grudi, bilo kod kozmetičarke ili u vlastitu domu, nemojte da zbog vaše lijenosti rezultati brzo nestanu.

X Želim sudjelovati!